In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Een prijs uit handen van de Emiraten? Vlag op een dictatoriale modderschuit

null Beeld
Eildert Mulder

Lentegeuren, een juichend zangkoor. Die associaties krijg je, nu zelfs in de woestijn alle mensen broeders worden. In Abu Dhabi althans. Beet­hoven blij. Of draait hij zich om in zijn graf?

De Zayed-prijs voor menselijke broederschap, uitgeloofd aan iedereen in de wereld die het goede nastreeft, is genoemd naar het eerste staatshoofd van de Verenigde Arabische Emiraten (hoofdstad Abu Dhabi), de in 2004 overleden sjeik Zayed Bin Sultan Al-Nahyan. Ook zusters mogen meedingen. Dit jaar kreeg Latifa Ibn Ziaten het eerbewijs uitgereikt in een virtuele plechtigheid.

Ze is een Franse moslima. Ze reist stad en land af om jongeren te behoeden voor radicalisering. Ze is de moeder van Imad Ibn Ziaten, een van de drie militairen die in 2012 werden doodgeschoten door de terrorist Mohammed Merah, in Toulouse. De man vermoordde ook drie Joodse scholieren en een docent. Na een dagenlange klopjacht en een belegering lukte het de Franse veiligheidsdiensten hem dood te schieten.

Latifa richtte de stichting Imad op, genoemd naar haar zoon. Over het drama in Toulouse schreef ze een boek. Ze noemt de moordenaar een ‘kind, alleen gelaten, levend in zijn eigen hoofd’. Hem kon ze vergeven. Maar toen zijn broer Abdelkader twintig jaar kreeg wegens medeplichtigheid vond ze dat te weinig. Overigens voert een andere broer van de moordenaar, Abdelghani, juist actie tégen radicalisme. De familie Merah verstootte hem toen hij in 2004 trouwde met een vrouw die voor een kwart Joods was. In 2017 wandelde hij van Marseille naar Parijs, als protest tegen de moorden.

Latifa kreeg vanuit Abu Dhabi een half miljoen dollar, die ze schonk aan haar stichting. De paus prees haar. Mooi toch? Nee. Latifa had die prijs beter kunnen weigeren. Ze is nu een vlag op een dictatoriale modderschuit. Het wangedrag van de Emiraten in Jemen maakt de slogan van menselijke broederschap tot een gotspe. Of bedoelen ze de broederliefde van Kaïn voor Abel? De huidige ‘sterke man’ is kroonprins Mohammed bin Zayed, zoon van de bewierookte sjeik Zayed. Hij is dik bevriend met de Saudische kroonprins/liquidator Mohammed bin Salman, bekend van de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanbul. Zij aan zij voeren de vorsten oorlog in Jemen. Zie voor de gevolgen de spotjes van Save the Children.

Loden loekie voor louche prinsen

De Zayed-prijs dient tot meerdere glorie van de ­Nahyan-dynastie maar gaat formeel uit van een internationale ngo, het Hogere Comité van Menselijke Broederschap. Grondslag vormen een in 2019 door de paus en de groot-imam van het Egyptische theologische Azhar-instituut ondertekend document en de door sjeik Zayed beleden waarden, zo meldt de website.

Poppenkast, gezien het gedrag van zoonlief. In het bestuur zitten vertegenwoordigers van het Vaticaan en de Wereldraad van Kerken, een rabbijn en vooraanstaande moslims. Het gezelschap denkt na over een ‘Abrahamitisch familiehuis’ in Abu Dhabi. Laten ze liever die twee louche prinsen een loden loekie geven.

Ook VN-baas António Guterres ontving de Zayed-prijs. Hij begunstigde UNHCR, het VN-vluchtelingencommissariaat. Suggestie: vorig jaar juli klaagden Jemenieten prins Bin Zayed aan bij de Franse justitie wegens folteringen in gevangenissen die de Emiraten erop na zouden houden in Jemen. Bekostig met die Zayed-prijs een onderzoek naar de juistheid van die verhalen die al jaren de ronde doen, in persbureaus en andere media.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

Deze rabbijn ziet Jodenhaat als reactie van een samenleving in verwarring

Antisemitisme is als een alarmlicht, volgens de Franse rabbijn Delphine Horvilleur. Als het begint te knipperen weet je: er is onheil op komst. Voor Joden en niet-Joden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden