De staat van katholiek Nederland

Een op de vier priesters komt van buiten Nederland

Pastoor Titus (r) en pastoor Joe in Schijndel. Ze komen oorspronkelijk uit India. Beeld Otto Snoek
Pastoor Titus (r) en pastoor Joe in Schijndel. Ze komen oorspronkelijk uit India.Beeld Otto Snoek

Een op de vier rooms-katholieke priesters in Nederland heeft een buitenlandse achtergrond, blijkt uit een rondgang van Trouw. Dat aandeel zal alleen maar toenemen.

Stijn Fens

Wie in Nederland op zondag een eucharistieviering bezoekt, heeft een steeds grotere kans dat er een buitenlandse priester achter het altaar staat. Nederland telt op dit moment 558 rooms-katholieke priesters, van wie er 140 uit het buitenland komen. Ze komen uit Spanje en Italië, en uit landen die hier vroeger als missiegebied bekend stonden: Brazilië, Colombia en India.

De verwachting is dat het aantal ‘missionarissen’ in ons land de komende jaren alleen maar zal toenemen, want van de bijna zestig priesterstudenten die Nederland telt, komen er 39 uit het buitenland. Van de zeven bisdommen in Nederland telt bisdom Haarlem-Amsterdam verhoudingsgewijs de meeste buitenlandse priesters: 36 op een totaal van 85 actieve priesters.

‘Een echt missieland’

“We zijn nu zelf echt een missieland geworden”, zegt Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg en Leuven. “Omdat de kerk een universeel gegeven is, zijn er op het niveau van bisdommen altijd samenwerkingsverbanden. Uit priesterrijke landen worden priesters naar delen van de wereldkerk gestuurd waar roepingen uitblijven. Nieuwe bewegingen, zoals het Neocatechumenaat (gericht op evangelisatie onder volwassenen, red.), sturen priesters die in Spanje zijn gevormd naar Nederland om hier missie te bedrijven. In feite ondervangt deze nieuwe missionering de teloorgang van de bestaande structuren in ons land.”

Het bisdom Roermond telt 37 buitenlandse priesters, en dat aantal gaat de komende jaren toenemen. Het Grootseminarie Rolduc, dat de priesters voor Limburg opleidt, telt dertig seminaristen, van wie er maar twee uit Nederland komen. De overige priesterstudenten komen uit het buitenland. “Er zijn simpelweg te weinig Limburgse jongens die priester willen worden. Dat zal nog wel een tijd zo blijven. En we zijn nu eenmaal een sacramentenkerk, en voor sacramenten heb je priesters nodig”, zegt rector Lambert Hendriks van Rolduc.

Groot struikelblok voor buitenlandse priesters blijft de Nederlandse taal. Als het misgaat met een priester uit het buitenland, ligt daar vaak de oorzaak. Buitenlandse priesters zijn ook vaak wat traditioneler, en dat zorgt soms voor wrijvingen. Dat laatste geldt overigens ook voor jonge priesters uit Nederland.

Lees ook:

De priester komt steeds vaker uit het buitenland. ‘In India wordt het geloof doorgegeven in de gezinnen, hier moeten wij dat doen’

Inmiddels komt een kwart van de actieve zielzorgers in de Nederlandse parochies uit het buitenland. Ze komen overal vandaan: uit Spanje, Italië, Polen, Colombia en opvallend vaak uit India. ‘Katholiek is katholiek, of je nou in India woont of in Nederland. De harten van de mensen zijn overal hetzelfde.’

De staat van katholiek Nederland

De komende maanden brengt Trouw de staat van de katholieke kerk in Nederland in beeld. Naast onderzoek naar de financiën van de parochies bezoeken we katholieken in alle delen van het land, van Zwartemeer in Drenthe tot Noorbeek in Zuid-Limburg. Waar gaat het goed en wat zijn de grootste zorgen? Meer verhalen leest u hier.

In Almere bloeit de katholieke kerk dankzij migranten. ‘We zijn hier allemaal van buiten’

De katholieke kerk wordt in rap tempo leger, maar in Almere groeit die. Dankzij de komst van migranten. ‘Als de mis in het Engels was, zat die bomvol.’

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden