null Beeld

MinaretEildert Mulder

Een nieuwe complottheorie in de moslimwereld: Zweden handelt in migrantenkinderen

Eildert Mulder

Is de totalitaire staat die George Orwell beschreef in zijn roman 1984 toch werkelijkheid geworden, zij het later dan de auteur in de titel voorspelde?

Ja, zo weet Arabisch Internet. En wel in Zweden. Met in de rol van Orwells tiran Big Brother de Zweedse jeugdzorg. Die veranderde het Scandinavische mensenrechtenparadijs in een hel voor vluchtelingen door hun kinderen te ontvoeren, zo luidt de aanklacht.

Vluchtelingen en migranten uit de moslimwereld hebben vanouds een voorkeur voor Scandinavische landen. Wel botsen juist die af en toe hevig met de islam. Denemarken was in 2005 de boeman vanwege een cartoonwedstrijd, georganiseerd door de krant Jyllands-Posten. Mikpunt van de spotprenten was Mohammed. Zes jaar later schoot in Noorwegen Anders Breivik 69 sociaal-democratische jongeren dood, volgens hem wegbereiders voor de islam.

Het knettert

Nu is Zweden de gebeten hond. Het is nog geen uitslaande brand, maar het vuur knettert wel. Hard genoeg voor de Zweedse regering, die een verklaring uitgaf: alle kinderen hebben, ongeacht afkomst, gelijke rechten en Zweden ontvoert niet. Bij uithuisplaatsing heeft de rechter het laatste woord.

Kinderen behoren tot de heilige drie in de Arabische wereld. Kom niet aan onze godsdienst of ons brood, zo kun je horen. Het derde taboe ligt zo voor de hand dat normaal gesproken niemand het zelfs maar noemt: blijf af van onze kinderen. Voor hun godsdienst of brood hoeven moslims niet te vrezen in Zweden. Maar kinderen? Die kun je zomaar verliezen in dat onwijs gave land aan de Oostzee, beweert althans internet.

De beelden doen pijn. Een Syrische vluchteling vertelt aan de tv-zender Arabiya hoe jeugdzorg zijn vier kinderen meenam. Het gezin was gehuisvest in de buurt van de poolcirkel. De koude Zweedse sneeuw in de YouTube-video’s doet onwezenlijk aan, bijvoorbeeld als een jammerende Arabische moeder, beroofd van vijf kinderen, zich daarin wentelt.

Complottheorie

De bijdragen op internet leveren de ingrediënten voor een complottheorie die klinkt als een klok. Bij elkaar opgeteld produceren ze het volgende verhaal. Europa maakt weinig kinderen en heeft arbeidskrachten nodig. Het creëert daarom spanningen in de moslimwereld om een stroom van vluchtelingen op gang te brengen. Jeugdzorg brengt hun kinderen onder bij Zweedse pleeggezinnen, zodat ze opgroeien in een niet-islamitische omgeving. Vanwege de hoge vergoedingen voor pleeggezinnen is er, zo gaat het verder, een handel in migrantenkinderen ontstaan. Dat alles zogenaamd in het belang van de kinderen. Want de ouders kunnen niet opvoeden, maakt jeugdzorg je wijs. Een laf land, Zweden!

De Zweedse regering antwoordt getergd met een eigen complottheorie. Ze spreekt van een desinformatie-campagne, bedoeld om spanning en verdeeldheid te scheppen.

Stoom afblazen lucht op. Autoriteiten zijn ook maar mensen. Toch lijkt het zinnig na te gaan of er ook klachten zijn die wél kloppen. Want zelfs de Zweedse overheid kleunt soms ernstig mis. In 1976 zat de fiscus de wereldberoemde filmmaker Ingmar Bergman achter de vodden. Agenten arresteerden hem op de werkvloer. Een aanklager moest de kroon op de arbeid van de heetgebakerde tollenaars zetten. Maar die vond de zaak even zot als wanneer je iemand beschuldigt van diefstal omdat hij in zijn eigen auto rijdt. Bergman bofte met zo’n aanklager. Ook kon hij beter van zich afbijten dan een Syrische vader met oorlogstrauma’s, gedropt bij de poolcirkel.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden