Bladen en blogsJohn Lewis

Een levende, wandelende preek over het spreken van de waarheid

null Beeld

Door heel het land luidden Amerikaanse kerken donderdag gelijktijdig de klokken, ter nagedachtenis aan mensenrechtenactivist en Congreslid John Lewis, die afgelopen week overleed. Kerken die geen klokken hadden, hielden een moment van stilte, of herdachten Lewis op hun borden. Bij sommige joodse gemeentes werd op de sjofar geblazen.

Op hetzelfde moment werd in de Ebenezer Baptist Church in Atlanta, de kerk waar vroeger dominee Martin Luther King stond, de begrafenisdienst van Lewis gehouden, die zij aan zij met King had gestreden in de burgerrechtenbeweging. Daar klonken woorden over hem zoals alleen dominees die spreken. Weblog Religion News Service tekende het op. Dominee Raphael Warnock beschreef Lewis als een “levende, wandelende preek over het spreken van de waarheid en het bewerkstelligen van rechtvaardigheid, en hij had Amerika lief totdat Amerika leerde om hem ook lief te hebben”.

Een vrouw neemt afscheid van Congreslid John Lewis  Beeld AP
Een vrouw neemt afscheid van Congreslid John LewisBeeld AP

Dominee Bernice King, de dochter van Martin Luther King, noemde Lewis een ‘geweldloze stijder’. In haar gebed sprak ze over ‘het thuiskomen van uw zoon en dienstknecht’. Ook haalde ze het bijbelverhaal aan waarin de profeet Eliza God aanriep toen de profeet Elia in de hemel werd opgenomen. Hij vroeg toen om een ‘dubbele portie van Elia’s zalving’, zei ze. En: “Laat een dubbele portie van waar het leven van John Lewis om draaide, op ons neerdalen in dit uur (…)”.

‘Heeft u het idee dat u christelijke liefde predikt?’

Ook in de speciale editie van The New Yorker, een uitgave met stukken over ‘de stemmen van dissidenten’ uit het archief, wordt stilgestaan bij de dood van Lewis. Ze citeren een van zijn laatste woorden, die hij sprak in een Zoom-bijeenkomst met Barack Obama en een groep activisten naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten. Hij zei dat de demonstranten “de ziel van Amerika zullen verlossen en het land dichter zal brengen naar een gemeenschap die vrede heeft met zichzelf”.

Een van de artikelen in de uitgave stamt uit 1964: het is een verslag van een ontmoeting met Martin Luther King in een vliegtuig van Atlanta naar Jackson. Hij trof er een witte, christelijke jongeman uit het zuiden van de Verenigde Staten, die hem herkende van achter zijn krant, en op hoge toon begon te bevragen op zijn geloof. “Ik vraag me af: heeft u het idee dat u christelijke liefde predikt?” King zegt dan: “Ja, dat is mijn basisuitgangspunt. Ik denk dat liefde het meest duurzame element in de wereld is, en mijn hele methode gaat daarvan uit.” Maar de jongeman is nog niet overtuigd, en hij vraagt King of die gelooft dat dit wel dezelfde liefde is die Jezus leerde. Als die daarop bevestigend antwoordt, vraagt de jongeman: “Ook al zet u mensen tegen elkaar op?”

King hield de toon licht

Even later beschuldigt de jongeman King ook van het aanzetten tot geweld. Het antwoord van King: “Zou je een bestolen man veroordelen voor het bezitten van het geld waarvan hij bestolen wordt? Zou je Christus veroordelen voor zijn toewijding tot de waarheid die mensen ertoe dreef om hem te kruisigen? Zou je Socrates veroordelen voor het feit dat hij ideeën had die hem de gifbeker brachten? De maatschappij moet de dief veroordelen, niet de man die hij besteelt.”

Maar al die tijd houdt King de toon licht, schrijft de journalist van The New Yorker: “hij had net zo goed kunnen staan grappen met een buurman die altijd al lid van een andere politieke partij was geweest”. En dus eindigt het verhaal met een anticlimax: de dominee leest rustig verder in de krant.

Lees ook:

Het heilig avondmaal vieren achter je laptop?

Het is in tijden van online kerkdiensten een vraag waar veel protestantse kerken een antwoord op zullen moeten zoeken: kun je in tijden van corona het avondmaal vieren als je als gelovigen niet bij elkaar kunt komen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden