ReportageHerdenking

Een kaarsje voor Peter R. de Vries, en tegen geweld

De Westerkerk in Amsterdam is open ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries.  Beeld ANP
De Westerkerk in Amsterdam is open ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries.Beeld ANP
Janneke de Bekker

De klokken van de Amsterdamse Westerkerk slaan elf keer. Een oudere man loopt met een gouden hartvormige ballon naar binnen. “We zijn verdrietig en boos”, roept hij met zijn mondkapje halverwege zijn kin en een groene kaarshouder onder zijn arm. “Samen moeten we strijden tegen drugs en geweld.” Een medewerker verzoekt hem vriendelijk zijn steun iets stiller te betuigen.

De Westerkerk opende vrijdag haar deuren, zodat mensen konden stilstaan bij het overlijden van Peter R. de Vries. Tegen de middag zijn er bijna honderd mensen langsgekomen. Onder de bezoekers zitten enkele Franse en Duitse toeristen, maar die weten niet van de aanslag op de misdaadverslaggever.

Kaarsjes aansteken

Peter Hageman (61) en zijn echtgenote hebben een bijzondere band met de Westerkerk. Hier ligt een baksteen met de naam van hun overleden zoon erop. Vandaag steken ze twee kaarsjes aan. “Een voor hem en een als eerbetoon voor Peter.” Hageman vertelt dat hij ontdaan is. “Je weet dat de kans op herstel minimaal was. Toch kwam zijn overlijden als een schok. Er is geen tweede die zo gedreven is.”

Ook Nicolette van Neerven (55) heeft net samen met haar man een kaarsje aangestoken. “Het is zo’n verlies voor iedereen. Vooral voor zijn nabestaanden en alle gezinnen die hij hielp. Dit had gewoon niet gemogen. Het is goed om daar bij stil te staan op deze plek”, vertelt ze terwijl ze de kerk uitloopt.

Een wonder dat niet kwam

Predikant Herman Koetsveld vindt het indrukwekkend dat mensen uit alle lagen van de bevolking hun steun betuigen in de kerk. “Ze hoopten op een wonder, maar het kwam niet. Die verbijstering slaat naar binnen.”

“Ik hoop”, zegt Peter Hageman, “dat de enorme reactie op de aanslag een zelfreinigend effect heeft en het geweld ophoudt. Ook daarvoor steek ik een kaarsje aan.”

Lees ook:

Peter R. de Vries overleden aan de gevolgen van aanslag

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdag overleden. Dat laat zijn zoon weten. Hij is 64 jaar geworden en gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden