null

Katholieke kerk

Een gevoelig besluit binnen de rooms-katholieke kerk: vrouwen mogen in Duits bisdom dopen

Een gevoelig besluit binnen de katholieke kerk: in het bisdom Essen mogen vrouwen sinds deze week officieel gaan dopen.

Stijn Fens

Zeventien vrouwelijke parochie- en pastoraal assistenten en één mannelijke parochie-assistent mogen het sacrament van het doopsel toedienen in het bisdom van Essen. Dat maakte het bisdom maandag bekend.

Het besluit van Frans Jozef Overbeck, de bisschop van Essen, ligt gevoelig binnen de rooms-katholieke kerk. Alleen priesters en diakens – mannen dus – mogen daar dopen. Bisschoppen kunnen volgens het kerkelijk recht een uitzondering op deze regel maken als de pastorale situatie dit vraagt. Dat doet bisschop Overbeck.

Het bisdom Essen kampt al geruime tijd met een gebrek aan priesters, maar steeds meer gelovigen willen een ‘persoonlijke’ doopviering. Door de beslissing van bisschop Overbeck kunnen nu ‘niet-gewijde broeders en zusters’ voor een periode van drie jaar dopen. “Het beeld van de pastorale zorg wordt hierdoor diverser”, aldus het bisdom. Parochie- en pastoraal assistenten zijn fulltimemedewerkers van de kerk en hebben een theologische opleiding, maar hebben geen wijding ontvangen.

Een groot hervormingsproces

De Duitse katholieken zit midden in een groot hervormingsproces, de Synodale Weg genaamd. In een aantal bijeenkomsten praten de Duitse bisschoppen met theologen en andere gelovigen over heikele thema’s als homoseksualiteit en ook over de rol van de vrouw. Vorige maand stemden de deelnemers aan de Synodale Weg voor de toelating van vrouwen tot de gewijde ambten, maar de Duitse kerk kan dat niet zomaar alleen beslissen.

In Nederland hebben zowel mannelijke als vrouwelijke pastoraal werkers – zoals parochie-assistenten hier heten – in het verleden van hun bisschop in uitzonderlijke situaties verlof gekregen om te dopen.

Lees ook:

Keulse aartsbisschop biedt ontslag aan na kritiek op zijn misbruikaanpak

De aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki (65), heeft in een brief aan de gelovigen in zijn bisdom aangekondigd dat hij na een tijd van bezinning weer aan het werk gaat. Maar in diezelfde brief laat hij weten dat hij ook de paus zijn ontslag heeft aangeboden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden