Geloof

Een familieavond met het Nationaal Gebed: ‘Met bidden doe je iets positiefs’

De Familie Anita  checkt de livestream van het Nationaal Gebed,  vlnr vader Osrick, zoon Timothy, dochter Tiffany, moeder Eunice.  Beeld Merlin Daleman
De Familie Anita checkt de livestream van het Nationaal Gebed, vlnr vader Osrick, zoon Timothy, dochter Tiffany, moeder Eunice.Beeld Merlin Daleman

Het gezin Anita doet zaterdagavond mee aan het Nationaal Gebed. Ook in hun kerk is polarisatie. ‘Het is goed dat in het gebed te benoemen.’

Maaike van Houten

Door de week kijkt de familie Anita-Offerman uit Veenendaal altijd naar De Slimste mens, maar op zaterdag hebben ze geen vast programma. Wie is de Mol volgen ze niet. Er is dus geen onderling gedoe over welk programma er deze avond aangaat: dat is de livestream met het Nationaal Gebed.

In huize Anita zijn moeder Eunice (43) en dochter Tiffany (13) de meest geoefende bidders. Ze doen het dagelijks. Accountant Eunice Anita gaat er soms lekker voor zitten op de grijze hoekbank rond de televisie, dan zet ze een filmpje op met christelijke aanbiddingsliederen. Of ze bidt terwijl ze de was ophangt. “En als ik er niet aan toe kom door de waan van de dag, dan doe ik het voor het slapen gaan.”

Ook voor vwo-leerling Tiffany is bidden rond bedtijd een dagelijks ritueel. “Bidden is een manier om God te danken en om dingen te vragen”, zegt ze. “Ik bid dat corona weggaat, en ik vraag ook waarom corona er überhaupt is, en waarom zoveel mensen eraan overlijden.”

Vader Osrick (46) en zoon Timothy (12) vouwen de handen minder geregeld. Maar ook zij doen zaterdagavond mee aan het Nationaal Gebed, al heeft mavoleerling Timothy er niet meteen zin in. “Maar mijn moeder gaat het verplichten, ik heb geen keus”, zegt hij, met een klein lachje. “Ja”, zegt zijn moeder. “We gaan dit gewoon samen doen.”

Lekker onderuit op de bank

Hoe ze het aan gaan pakken, dat moeten ze nog even bekijken. Misschien gaan ze met zijn vieren lekker onderuit op de bank, moeder Eunice checkt tijdens het gesprek al even via de website of de livestream het werkt - wat zo is. Het kan ook zijn dat de eettafel bij de open keuken een betere plek is, dan kijken ze op een tablet. “Je moet bidden gemakkelijk en werkbaar houden”, is het advies van moeder Eunice.

Ze vindt het thema van het Nationaal Gebed, tegen polarisatie in kerken, goed gekozen. Het gezin is lid van een evangelische kerk, de Rains of Blessings for All Nations Amsterdam, en ook hier ervaart ze ‘een spanningsveld’ rond corona. “Ik merk dat mensen tegenover elkaar staan. Zeg je: je hoeft je niet te laten vaccineren want God geneest je, of zeg je: ja, maar dat kan Hij ook via een vaccin of de dokter doen? Die verschillen waren er altijd al, maar die zijn door corona duidelijker geworden. Het is goed dat te benoemen.”

“Ja, polarisatie is heel actueel”, vindt ook dochter Tiffany. Bidden kan heilzaam werken, denkt ze: “Als je gelooft in God en in bidden, dan geloof je ook dat je er sneller en krachtiger uit kunt komen als je dat samen doet.” Dat is een kwestie van vertrouwen, zeggen moeder en dochter. En ja, ook van geduld.

Vader Osrick, projectcoördinator bij een energiebedrijf, ziet dat ook zo. Maar los van dat mogelijke effect vindt hij voor zichzelf prettig mee te doen met het Nationaal Gebed. “Ik ben geen dokter die mensen beter maakt, geen minister-president die maatregelen tegen corona neemt. Maar ik kan wel bidden, en zo als persoon iets positiefs doen.”

Lees ook

Met het hele land bidden voor verbinding in een tijd van polarisatie in samenleving en kerk

Bidden tegen de verdeeldheid in de kerk en samenleving. Zaterdagavond is er een Nationaal Gebed, voor de tweede keer in de coronacrisis.

Een Dag van Nationaal Gebed: ‘We willen laten zien dat er troost is’

Kerken en christelijke organisaties roepen vandaag uit tot Dag van Nationaal Gebed. ‘Er groeit saamhorigheid.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden