Minaret

Duiven zijn China's technologische keurtroepen tegen 'islamitisch radicalisme'

Moslims bidden in ChinaBeeld AP

Midden in China ligt de provincie Shaanxi, ooit het oostelijke begin van de zijderoute en bekend van zijn piramiden, ouder dan de Egyptische. Of dat laatste klopt valt niet na te gaan, want ze liggen in een verboden gebied waar China werkt aan zijn ruimteprogramma.

Aan de universiteit van de provinciehoofdstad Xi'an zijn fokkers van nepduiven actief. Ze vormen technologische keurtroepen in de strijd tegen islamitisch radicalisme, in China een weids begrip, waaronder behalve ademhalen bijna alles valt. De 'fokkers' leveren vakwerk. Natuurlijke duiven raken in de war en vliegen zelfs mee met de academische namaakvogels, zo levensecht zijn deze lieflijk ogende monstertjes van Frankenstein. Ze zijn getest boven kuddes schapen, die niet schrokken. Hun vleugels bewegen, ze maken nauwelijks geluid en doen volgens de ontwerpers 90 procent van de bewegingen van natuurlijke duiven feilloos na. Ze wegen twee ons en zijn voorzien van camera's en gps. 

In de autonome regio Xinjiang bespioneren ze moslims, voor zover die nog buiten rondlopen. Want onlangs bevestigde de VN-commissie tegen discriminatie de verhalen over heropvoedingskampen, die een miljoen moslims zouden herbergen.

In juni schreef de Engelstalige krant South China Morning Post over de nepduiven. De Britse krant The Independent nam het nieuws meteen over, vorige week volgde het maandblad The Atlantic. Bronvermelding is prettig, want wat doorsijpelt over de onderdrukking van moslims in Xinjiang tart de verbeelding.

The South China Morning Post komt uit in Hongkong en is vrijer dan andere Chinese media. Het dagblad plaatste het duivenbericht in de rubriek wetenschap. De oorspronkelijke bewoners van Xinjiang zijn moslims en spreken Turkse talen. De meesten zijn Oeigoeren, de overigen etnische Kazakken. De rest van de bevolking, ongeveer de helft, bestaat uit Han-Chinezen. Rellen tussen Chinezen en moslims kostten in 2009 honderden mensen het leven. Vanaf die tijd geniet de autonome regio de bijzondere interesse van de centrale Chinese overheid. Dat is geen pretje. 

Kolossaal beest

Het communistische bewind voert twee soorten experimenten uit. Het probeert beschimmelde strategieën van de beruchte culturele revolutie van vijftig jaar geleden opnieuw toe te passen, bijvoorbeeld met die heropvoedingskampen. De gedetineerden leren daar Chinees en dreunen slogans van de Chinese president op. 

En dan zijn er hypermoderne technologische proefnemingen, zoals die duiven, ook een kansrijk product op niet-militaire markten. Voor moslims betekenen de gevederde drones een pijnlijke omdraaiing van een oude overlevering over het jaar waarin Mohammed zou zijn geboren, het jaar van de olifant. In dat verhaal zijn vogels juist de redders. De Ethiopische veldheer Abraha trok met een groot leger op tegen Mekka, met als speciaal wapen een olifant. 

Dat kolossale beest moest de kaabah verwoesten, het kubusgebouwtje waar ook de afgelopen tijd weer miljoenen pelgrims in een maalstroom omheen cirkelden en dat ook voor de opkomst van de islam al heilig was. Mohammeds opa zei tegen Abraha dat niet de Mekkanen zelf, maar God de kaabah zou verdedigen. Het dierenrijk greep in. De olifant saboteerde dienstbevelen en in de lucht verschenen zwermen vogels, volgens vertellers voorzien van slurven en leeuwenkoppen. Genadeloos bombardeerden ze de Ethiopiërs met stenen. 

Van de hightech Chinese oorlogsduiven hoeven moslims in Xinjiang soortgelijke hulp niet te verwachten.

Bespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder. De voorgaande afleveringen leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden