Pinksterconferentie Opwekking in 2019. Dit jaar vindt de conferentie net als vorig jaar op internet plaats.

FotoreportagePinksterconferentie Opwekking

Drie dagen aanbidding, met 75.000 anderen

Pinksterconferentie Opwekking in 2019. Dit jaar vindt de conferentie net als vorig jaar op internet plaats.Beeld Hollandse Hoogte / Jaco Klamer

Met zo’n 75.000 bezoekers staat het in de top van best bezochte festivals van het land. En het is sowieso de grootste christelijke conferentie: jaarlijks komen in het pinksterweekend tienduizenden gelovigen naar Biddinghuizen voor de pinksterconferentie van de stichting Opwekking. Dit jaar vindt de driedaagse bijeenkomst online plaats, net als vorig jaar.

In normale tijden verandert het festivalterrein - dezelfde locatie als van muziekfestival Lowlands - in een megacamping met zo’n zestienduizend kampeerplekken. Daaromheen grote tenten voor samenkomsten, lezingen, vieringen, aanbiddingssessies met veel muziek en op zondagochtend een openlucht sing-in, met wederom tienduizenden zingende gelovigen.

Een veld met tenten erbij

De conferentie beleeft dit jaar een jubileum: het is de vijftigste keer. Eigenlijk was dat vorig jaar, maar de online variant waar toen voor gekozen is, telt niet officieel mee, besloot de organiserende stichting. “De vijftigste keer, dat moet op een veld met tenten erbij”, zei directeur Ruben Flach van Opwekking vorig jaar in Trouw. De nog steeds voortdurende coronacrisis maakt ook dat onmogelijk.

Toen het festival begon, was het vooral een feestje voor de evangelische en pinksterbeweging in Nederland. Inmiddels is het publiek een stuk gemêleerder: naar schatting van de organisatie is zo’n 40 procent van de bezoekers afkomstig uit de evangelische en pinksterhoek. De rest is afkomstig uit de rest van orthodox-christelijk Nederland: gereformeerd-vrijgemaakten, christelijk-gereformeerden, PKN’ers. Maar, zei Flach in deze krant, “we blijven een conferentie met een duidelijke evangelische en pinksterboodschap”. Centraal staat de Heilige Geest: met Pinksteren viert de christelijke wereld dat die Geest over de mensheid werd uitgestort.

Lees ook:

Dit weekend zitten zestigduizend bezoekers achter de laptop voor pinksterconferentie Opwekking

Nu de pinksterconferentie Opwekking vier dagen digitaal gaat, missen de bezoekers het kampeerplezier en het fysieke samenzijn tijdens een van de grootste festivals van Nederland.

Het grootste christelijke feest blijft groeien, dankzij traditioneel kerkvolk

Het grootste christelijke feest van Nederland blijft aan populariteit winnen. Pinksterconferentie Opwekking trok in 2018 75.000 zielen, vooral uit gevestigde kerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden