Drie broeders van kloostergemeenschap Taizé misbruikten jongeren

30.000 jongeren in de Rotterdamse Ahoy tijdens een dienst georganiseerd door de oecumenische gemeenschap Taizé.

Drie broeders van de populaire oecumenische gemeenschap Taizé hebben minderjarige jongeren seksueel misbruikt. Dat schrijft broeder Alois Löser, de Duitse prior van de gemeenschap, in een open brief die dinsdagavond op de website van de gemeenschap werd geplaatst.

Het misbruik vond plaats vanaf de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig. Twee van de drie broeders zijn inmiddels al geruime tijd overleden; de derde heeft “al lange tijd geen verantwoordelijkheid meer bij de ontvangst van de jongeren” aldus de Nederlandse Taizé-broeder Jasper.

Prior Alois geeft op de website nadere uitleg: “We hebben altijd geprobeerd (de jongeren) in de beste omstandigheden te ontvangen, met grote aandacht voor de veiligheid en de integriteit van ieder persoon. (…)Maar ik neem het woord vandaag omdat ik met groot verdriet te weten ben gekomen dat er ook misbruikzaken zijn waarbij broeders betrokken waren.”

In 2010 kregen de broeders van Taizé de eerste melding van misbruik, legt broeder Jasper uit: “Deze persoon wilde destijds geen aangifte doen, die wens hebben we gerespecteerd. In de jaren daarna hebben zich nog vier slachtoffers gemeld die het misbruik ook niet openbaar wilden maken.”

Bezinning

Taizé is een oecumenische gemeenschap in het gelijknamige dorpje in Bourgondië, Frankrijk. De gemeenschap bestaat uit ongeveer honderd broeders: van die honderd wonen er zo’n 75 in Taizé. Iedere zomer gaan honderden Nederlandse jongeren naar Taizé voor bezinning. Onder leiding van de broeders bezoeken de jongeren gebedsdiensten en zingen ze liederen: deze ‘Taizéliederen’ zijn populair in de bredere christelijke gemeenschap.

De vraag blijft waarom de broeders hier nu pas mee naar buiten komen. “In Taizé moet je over alles kunnen praten, ook over misbruik", zegt broeder Jasper. “We vonden dat we dit niet langer konden verzwijgen. In overleg met de slachtoffers hebben we daarom besloten om het in de openbaarheid te brengen.” De misbruikzaken zijn ook gemeld bij de Franse justitie.

Al sinds de eerste melding van misbruik in 2010 heeft Taizé richtlijnen die de integriteit van bezoekers moeten beschermen. Zo mogen de broeders de jongeren alleen nog maar op bepaalde plekken ontmoeten. Taizé heeft inmiddels ook een speciaal e-mailadres aangemaakt, waar slachtoffers van ‘seksueel misbruik of enige vorm van geweld’ zich kunnen melden.

Lees ook:

Saskia werd misbruikt door een priester, en hij werkt nog steeds in het klooster

Saskia werd misbruikt door een priester in een klooster. Die zaak is afgehandeld met een schadevergoeding en excuses. Maar ze maakt zich zorgen: de dader werkt nog in het klooster, en de kloosterleiding begrijpt haar niet.

Taizé zal gewoon Taizé blijven

In de zomer van 2015 was het tien jaar geleden dat frère Roger werd vermoord. De oprichter van de oecumenische kloostergemeenschap Taizé zou toen 100 zijn geworden. Hoe functioneert de gemeenschap na zijn dood? Een kloosterbezoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden