Draaideur-radicaal imam Fawaz blijft het proberen

Imam Sjeik Fawaz Jneid. Beeld ANP
Imam Sjeik Fawaz Jneid.Beeld ANP

Hij haalde in een filmpje zo stevig uit naar de Haagse burgemeester Achmed Aboutaleb dat die nu moet worden beveiligd. Toch verdwijnt imam Fawaz Jneid niet achter de tralies. De geestelijke bivakkeert al jaren op de grens van het toelaatbare.

Robin de Wever

Nee, toen imam Fawaz uit Leidschendam afgelopen januari in een Facebookfilmpje Aboutaleb op zijn nummer zette, noemde hij hem niet letterlijk een ‘afvallige’. De term ‘vijand van de islam’ gebruikte hij evenmin. Maar insinueren deed hij wel, legt arabist Jan Hoogland dinsdag uit in Trouw. Fawaz plaatste hem in een rijtje met moslims die hij wel afvallig en islamvijandig noemde.

Dat filmpje heeft inmiddels serieuze gevolgen. Aboutaleb wordt nu beveiligd, want een radicale moslim zou Fawaz’ preek kunnen opvatten als een aansporing om geweld tegen de burgemeester te gebruiken. Voor Fawaz zijn er juridische repercussies. Geen vervolging, wel een verlenging van het gebiedsverbod. Hij mag een half jaar langer Den Haag niet in.

Daarmee begint de politieke en juridische strijd tegen hem aan een nieuwe ronde. Den Haag zit al jarenlang met Fawaz en diens radicale invloed in de maag, en telkens blijkt weer dat er tegen hem juridisch weinig is uit te richten.

Altijd in de buurt

Fawaz groeide op in Libanon, maar ontpopte zich na de eeuwwisseling in Den Haag tot een van de meest geliefde salafistische predikers van het land. Vanuit de lokale As-Soennahmoskee streek hij ongelovigen tegen de haren in. Als er in Nederland salafisten uit de bocht vlogen, dan was hij tot voor een paar jaar geleden nooit ver weg, zo leek het.

"O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen", bad Fawaz in 2004. Enkele maanden later stak extremist Mohammed B. de cineast op straat dood. Was B. geïnspireerd door de woorden van Fawaz? Fraai was het niet, en de timing was opmerkelijk. Maar: het leek er niet op dat de twee persoonlijk contact hadden.

Twee jaar eerder was in actualiteitenprogramma Nova al te zien hoe Fawaz in een preek de Amerikaanse president Bush en diens Israëlische collega Sharon vervloekte, en hoe hij Allah smeekte om 'de vijanden van de islam te vernietigen'.

In de As-Soennah, 's lands belangrijkste salafistische centrum, groeide hij uit tot een puriteinse ster, geroemd om zijn duidelijke taal en zijn talent om jongeren aan te spreken. Volle zalen trok hij, tot het moskeebestuur hem in 2012 na een ruzie de laan uit stuurde.

Op zoek naar nieuwe podia

Sindsdien zoekt hij naar nieuwe podia. In 2015 jaar probeerde hij een pand van 740 vierkante meter betrekken in de Schilderswijk, maar dat plan ketste af. Een jaar later werd bekend dat hij werkte aan een gebedshuis op de grens van de Schilderswijk en de wijk Transvaal.

Ook daar stuitte hij op problemen: oud-interim-minister van justitie Blok gaf afgelopen zomer aan niet gediend te zijn van zo’n comeback, vanwege de ‘combinatie van zijn boodschap, de plek waar hij die afgeeft en de kwetsbaarheid van de doelgroep’. Het was Blok die het gebiedsverbod instelde. Even probeerde de imam het nog met informele bijeenkomsten in een boekhandel, maar ook daar maakte Justitie een einde aan.

Zijn gebiedsverbod gold voor zes maanden, en dus zou Fawaz in principe vanaf begin dit jaar dus weer welkom zijn in Transvaal en de Schilderswijk, maar in december werd het verbod door de huidige minister Grapperhaus met een halfjaar verlengd. Deze week werd duidelijk waarom: bij gebrek aan een Haags podium trok Fawaz voortaan van leer op Facebook. En de politie keek mee. Dat blijft ze voorlopig doen. Fawaz blijft Fawaz, constateerde de Haagse burgemeester Paulien Krikke in december al. “Hij geeft er geen blijk van zijn sektarische denkbeelden en ontwrichtende boodschappen te hebben losgelaten.”

Lees ook: Radicale Haagse imam preekte tegen Aboutaleb, maar noemde hem geen 'afvallige'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden