Dopen

Dopen in de we-vorm? Dan telt het niet, ontdekte een Amerikaanse priester

Een doop in Vaticaanstad. Beeld EPA
Een doop in Vaticaanstad.Beeld EPA
Nico de Fijter

De Amerikaanse priester Matthew Hood keek het filmpje van zijn doop uit 1990 er nog eens op na en schrok zich een hoedje. Tot zijn ontzetting sprak de geestelijke die het water op Hoods hoofd sprenkelde daarbij de woorden: ‘Wij dopen je in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest’.

Daarmee beging geestelijke Mark Springer een immense fout.

Want zo horen de woorden bij de doophandeling niet te klinken. Springer had móeten zeggen: ‘Ík doop je in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest’.

Hood had zich dat nooit gerealiseerd, totdat de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer er vorige maand een document over verspreidde. Daarin staat: als bij de doop de woorden ‘We dopen je’ klinken in plaats van ‘Ik doop je’, dan telt de doop niet. Dat ‘Ik doop je’ is zo belangrijk, zegt de Congregatie, omdat de priester op het moment van de doop Christus vertegenwoordigt, en verder helemaal niemand.

Voor Hood en vele andere gelovigen heeft dat nogal wat consequenties: omdat zijn doop ongeldig was, telde bijvoorbeeld zijn priesterwijding uit 2017 ook niet. En omdat die wijding niet geldig is, blijken ook flink wat van de handelingen die hij als priester verrichtte, ongeldig te zijn. De vergeving van zonden die Hood uitsprak nadat gelovigen bij hem hadden gebiecht, bijvoorbeeld, of het sacrament van de zieken dat aan stervenden wordt bediend.

Ter geruststelling aan de gelovigen liet de aartsbisschop van Detroit weten dat de sacramenten weliswaar zeer belangrijk zijn, maar dat God ook buiten die sacramenten om zijn gelovigen wil bijstaan. Intussen probeert het bisdom iedereen op te sporen die op de verkeerde manier door Springer gedoopt is.

En Matthew Hood? Die is inmiddels opnieuw gedoopt, en opnieuw tot priester gewijd. En ditmaal echt.

Lees ook:

Kom me niet vertellen dat de doop onschuldig is

Stephan Sanders ging een beetje proefgeloven en deed daar in deze krant verslag van. ‘Ik neem het woord God in de mond, om te zien of ik het kan uitspreken zonder te giechelen’, zei hij in Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden