De zin vanIsabella Wijnberg

‘Door kleine knipoogjes weet ik dat Christus bij me is’

Isabella Wijnberg. Beeld Julia Peleau
Isabella Wijnberg.Beeld Julia Peleau

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag zuster en advocaat Isabella Wijnberg.

Een tijdje terug was ik vanuit mijn huiskamer naar een online Ierse mis aan het kijken, en als slotlied werd er een lied gezongen dat me ongelofelijk raakte: ‘Christ be beside me’. In deze tijd waar zoveel mensen in grote moeilijkheden zitten en ik meer heftige dingen heb meegemaakt dan normaal, is dat erg belangrijk voor me geworden. Ik zing het vaak, het is echt mijn gebed voor deze tijd geworden. Ook al is alles nu ver weg: Christus is dichtbij. En hij gaat ook niet weg. Het geeft een veilig gevoel: dat hij er aan alle kanten gewoon is, en als het ware een bubbel om me heen vormt.

“Ik vind het een heftige tijd. Niet zozeer voor mij persoonlijk. Natuurlijk moet ik dingen inleveren: zingen in de kerk, de sportschool, concerten. Maar meer om wat het met anderen doet. Ik spreek veel met jongeren en met zwervers of anderen die op mijn pad komen. Ik bid voor ze, telefonisch bied ik een luisterend oor en waar ik kan probeer ik ook met praktische zaken te helpen. 

Zo ben ik bijvoorbeeld tijdens de eerste lockdown tweeënhalve week bij een gezin met drie kleintjes in huis geweest waarvan het niet goed ging met de moeder. Het is voor mij bijna gek om te horen over mensen die zich vervelen: ik heb het haast drukker dan ooit.

Knipoogjes

“Afgelopen oktober heb ik mijn definitieve verbintenis in het celibaat in de Gemeenschap Emmanuel gedaan. Je krijgt dan een ring, die symbool staat voor de trouw van Christus. Hij blijft bij je, betekent dat ook. Die ring is de oude trouwring van mijn oma geweest. Ze kreeg die in 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Ook zij wist niet wat er allemaal ging gebeuren in haar leven, evenmin als ik.

“Je kunt nooit helemaal de vinger leggen op de liefde. Zo is dat ook bij de liefde van Christus. Het is niet iets wat zich laat bewijzen: het is een voelen en een bepaald weten, maar dieper dan dat. Maar er zijn wel kleine knipoogjes dat hij bij me is. 

Bijvoorbeeld toen ik ’s ochtends, voor de viering waarbij ik mijn verbintenis aanging, nog even aan het bidden was. Ik sloeg de Bijbel open, en las de passage waarin staat: ‘als ik zwak ben, ben ik sterk’. Dat kwam aan, want ik vond het best wel spannend om deze stap te zetten. En aan het einde van die dag kreeg ik van de Gemeenschap Emmanuel een brief met mijn officiële missie. Daar stond diezelfde bijbelpassage in. Voor mij is dat zo’n knipoog.

Ongelijkheid

Natuurlijk lijd ik ook in zekere zin onder alle beperkingen, maar de armen in onze wereld en maatschappij worden het hardst geraakt. Bijvoorbeeld de zwervers die gewoon op straat zijn terwijl het ijskoud is buiten en de nachtopvang dicht is. Ik denk niet dat God de zooi die we er met elkaar van maken, allemaal wel netjes voor ons opruimt. De wereldwijde crisis die nu gaande is, heeft alles te maken met de onverantwoorde manier waarop wij met elkaar en de natuur omgaan, met de enorme ongelijkheid in de wereld. Daar moeten we zelf iets aan doen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Ik kan niet alle problemen zelf verhelpen, maar kan wel bidden.

“Bidden is niet alleen vragen. Soms is bidden gewoon zijn, zijn met God. Lachen met Hem. Of huilen met Hem. Afgelopen week was ik nog bij een begrafenis van een bekende uit de gemeenschap die aan corona is overleden. Dan troost het me te weten dat Hij naast me staat. En ik naast Hem.”

Lees ook:

Dominicanes Holkje van der Veer: bedenk je persoonlijke feestjes

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Dominicanes en schrijfster Holkje van der Veer bedenkt haar eigen feestjes. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden