Herdenking

Dominees krijgen voor Ketikoti hulp bij preken over slavernijverleden

Franc Weerwind, minister voor rechtsbescherming, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden.  Beeld AN
Franc Weerwind, minister voor rechtsbescherming, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden.Beeld AN

Ketikoti, de jaarlijkse herdenking van de slavernij en de viering van de afschaffing ervan, is pas op zaterdag 1 juli. Maar nu al willen dominees weten of er nog materiaal komt dat zij op de zondag van het Ketikoti-weekend kunnen gebruiken. En ja, dat is in aantocht.

Maaike van Houten

Stichting Micha Nederland komt met een pakket over de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. Het netwerk van kerken en christelijke organisaties maakt schetsen voor een preek, doet suggesties voor liederen en levert een programma voor kinderen en tieners.

“Racisme, discriminatie en andere ongelijkheid die voortkomt uit het slavernijverleden werkt nog steeds door in het heden”, zegt Micha-directeur Harmen Niemeijer. “Ik hoop dat dit pakket christenen helpt te onderzoeken of dit een rol speelt in hun leven en hoe ze zich daartoe verhouden.”

Het materiaal is volgens Niemeijer geschikt voor alle kerken, zwart en wit, behoudend en vrijzinnig. Op de jaarlijkse Micha-zondag waarop in oktober duizenden kerken wereldwijd stilstaan bij een thema rondom armoede en onrecht, gebruiken zo’n 1500 kerken de voorstellen van Micha.

Nog voordat de publiciteit breed op gang is gekomen, hebben al circa zestig voorgangers het extra pakket over het slavernijverleden aangevraagd. Dat is eind mei klaar, ruim voor Ketikoti-zondag.

Lees ook:

Zo verwerkt de Evangelisch-Lutherse Gemeente haar slavernijverleden

De Evangelisch Lutherse gemeente in Amsterdam probeert de eigen rol in de slavernij te verwerken, onder andere in kerkdiensten en met symposia.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden