Dominee: Vrouwen, bedekt u

FOTO THINKSTOCK Beeld
FOTO THINKSTOCK

Als een moslima een hoofddoek draagt wordt dat al gauw gezien als een teken van onderdrukking door de man. Niettemin is het voor vrouwen - zeker ook als zij het christelijk geloof aanhangen - aan te bevelen dat zij zich bedekken. Dat schrijft dominee Arie Simons uit Vinkeveen op de orthodox-christelijke jongerenwebsite RefoWeb.

Van onze redactie Religie & Filosofie

Simons, predikant in de behoudende gereformeerde bond van de Protestantse Kerk in Nederland, geeft in de vragenrubriek van RefoWeb antwoord op een prangende kwestie die een jongeman nogal bezighoudt: het wordt zomer, de vrouwen gaan schaarser gekleed, en dat zou eigenlijk geen gevolgen voor zijn gemoedstoestand moeten hebben ("je zou in feite als Ghandi willen zijn die zo'n zelfbeheersing had dat hij op een bed met ongeklede vrouwen zat zonder dat hij daardoor werd beïnvloed"), maar dat heeft het dus wél - de jongeman meent dat hij "voortdurend alert moet zijn waar je ogen 'toevallig' op vallen". Kan de dominee misschien "praktisch advies geven hoe van seconde tot seconde te wandelen?"

Dat kan de predikant zeker. Geen advies voor de jongeman, maar voor de vrouwen die hem zo van zijn stuk brengen. "Ik hoop dat alle vrouwen en meisjes deze vragenrubriek lezen", begint Simons. "Zij moeten beseffen wat 'schaars gekleed' met mannen doet. Mede door hun gedrag, houding en uitstraling zijn zij een verzoeking voor mannen. God heeft niet voor niets in Zijn Woord gezegd: 'Desgelijks ook, dat de vrouwen, in een eerbaar gewaad, met schaamte en matigheid zichzelven versieren, niet in vlechtingen des haars, of goud, of paarlen, of kostelijke kleding'."

Een man kan het bij zomerse temperaturen beslist moeilijk hebben, weet de predikant. "Wat kan dat een worsteling zijn in het leven. Vooral ook de zonde op het gebied van: Gij zult niet begeren!"

Simons (1958) is sinds 2005 verbonden aan de hervormde gemeente in Vinkeveen. Hij werd op zijn 30ste predikant - later dan de meeste dominees, omdat hij aanvankelijk een andere carrière had: kledingverkoper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden