null Beeld

GoedemorgenPaasChallenge

Dominee Stigter bedacht een coronaproof Paasspel en het is een daverend succes

De Protestantse Gemeente van Delfgauw waar Robert Stigter predikant is, organiseerde elk jaar al een kerstwandeling: een tocht door het dorp langs locatie waar scènes uit het kerstverhaal werden gespeeld. Met Pasen vorig jaar wilde hij weer zoiets optuigen, maar ja, corona. Stigter bedacht een alternatief: een tocht door het dorp, in heel kleine groepjes, met een smartphone met QR-reader in de hand. Achter de QR-codes, verspreid over het dorp, gingen vooraf opgenomen filmpjes schuil, met scènes uit het kerstverhaal. “Het was een groot succes: 800 deelnemers.”

Stigter dacht: met Pasen zijn er vast nog steeds coronamaatregelen, dus laten we dan iets soortgelijks bedenken. Dat werd de PaasChallenge. Stigter werkt er voor samen met de landelijke PKN. En het lijkt een daverend succes te worden: 1100 kerken - van allerlei denominaties - hebben inmiddels het materiaal dat voor de PaasChallenge nodig is aangevraagd. “Het is geen evenement, want je loopt - in een heel klein groepje, of met je eigen huishouden, de tocht in je eigen dorp of wijk, op een moment dat je zelf kiest. Coronaproof dus.

Vragen en dilemma's

Elke deelnemer kiest een karakter waarmee je het spel wil spelen: je kunt kiezen uit vier personen, geen hoofdrolspelers uit het paasverhaal trouwens, door wiens ogen je door het paasverhaal beweegt. Dan ga je lopen, van de ene QR-code naar de andere. Bij elke code krijg je een verhaal te horen, je moet opdrachten maken. En je wordt telkens geconfronteerd met vragen en dilemma’s. Die zetten aan tot reflectie: hoe verhoud jij je tot het verhaal van het lijden, sterven en opstaan van Jezus?”

Een landelijk overzicht van in welke plaatsen de PaasChallenge gespeeld kan worden is er niet. “Google even op je eigen plaatsnaam en het woord PaasChallenge. Er is er altijd wel eentje in de buurt.”

Lees ook:

Volgens deze theoloog laat The Passion zien dat religie niet verdwijnt uit Nederland, maar verandert

Anders dan vaak wordt verondersteld verdwijnt religie niet uit de samenleving, stelt theoloog Mirella Klomp. Religie transformeert, zoals haar onderzoek naar The Passion laat zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden