Coronavirus

Dodental in joods zorgcentrum loopt op tot 22

Zorgcentrum Beth Shalom Beeld Google Streetview
Zorgcentrum Beth ShalomBeeld Google Streetview

In zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam zijn inmiddels 22 van de 120 bewoners overleden. Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) eist een onderzoek.

Bas Roetman

In het joodse zorgcentrum Beth Shalom in de wijk Buitenveldert in Amsterdam zijn inmiddels 22 mensen overleden aan het coronavirus. Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat onderzoeken waarom het sterftecijfer in het verpleeghuis zo hoog ligt.

Volgens Flory Neter, voorzitter van het VBV, is er in Beth Shalom sprake van ‘disproportionele mortaliteit’. “Vooralsnog blijft het ook voor de directie van de instelling gissen naar de oorzaak. Voor eenieder is het dus wenselijk en noodzakelijk dat er een diepgaand onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld en er in geval van nalatigheid sancties zullen volgen.”

Het VBV is een stichting die opkomt voor de belangen van de vervolgde overlevenden van de Tweede Wereldoorlog uit Europa en voormalig Nederlands Indië. Beth Shalom heeft een sterke joodse identiteit, joodse feestdagen worden er samen gevierd. Een aantal bewoners van het zorgcentrum heeft de jodenvervolging nog meegemaakt, en de meeste bewoners hebben tijdens de oorlog familieleden verloren.

Hannie van Schutterhoef is de directeur van Cordaan, de koepelorganisatie waar Beth Shalom onder valt. In Het Parool zegt Van Schutterhoef dat het zorgcentrum zich nauwgezet aan de maatregelen van het RIVM heeft gehouden. Ze weet niet waarom er in Beth Shalom zoveel doden zijn gevallen. “Als ik dat wist, hebben we het coronavirus onder controle.” Het Parool en het Nieuw Israeliëtisch Weekblad (NIW) leggen een verband met het Poerimfeest, dat op 9 maart met dertig bewoners werd gevierd. Daarover zegt Van Schutterhoef: Dat gaat rond, ja. Het zijn vermoedens. Bewijzen zijn er niet. Het is allemaal heel verdrietig.”

Het virus zou sneller kunnen zijn verspreid door de belangrijke sociale functie van Beth Shalom. Het zorgcentrum is normaal gesproken een ontmoetingsplek voor de joodse gemeenschap, zei Bart Wallet, historicus en specialist in de geschiedenis van de Joden in Nederland, eerder tegen Trouw. “Men gaat naar Beth Shalom voor koffieochtenden, en voor allerlei cursussen en trainingen. De synagoge van het tehuis wordt veel bezocht door buurtbewoners. Het is relatief druk daardoor, mensen lopen er voortdurend in en uit.”

Op dit moment zijn er nog vijftien mensen in het zorgcentrum besmet met het coronavirus. Zij zijn geïsoleerd van de rest van de bewoners. Zeven bewoners zouden inmiddels zijn hersteld.

Lees ook:

Ultraorthodoxe gemeenschappen hard getroffen door het coronavirus - hoe moet het nu met Pesach?

Over heel de wereld blijken ultraorthodoxe joodse gemeenschappen hard getroffen door het coronavirus. De strenge maatregelen tegen het virus betekenen dat ook Pesach dit jaar anders verloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden