Reacties overlijden Tutu

Dochter Tutu: ‘Mijn vaders hart was groot genoeg om de hele wereld in liefde vast te houden’Oud-aartsbisschop Desmond Tutu ontvangt de Martin Luther King Jr. Peace Prize van Coretta Scott King (links) en Christine King Farris, de dochter van King (midden) in 1986. Tutu's dochter Mpho, rechts, aanschouwt de ceremonie. Beeld AP
Oud-aartsbisschop Desmond Tutu ontvangt de Martin Luther King Jr. Peace Prize van Coretta Scott King (links) en Christine King Farris, de dochter van King (midden) in 1986. Tutu's dochter Mpho, rechts, aanschouwt de ceremonie.Beeld AP

Desmond Tutu zocht de grenzen op van wat binnen de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika mogelijk was. Bij zijn overlijden wordt in binnen- en buitenland met warmte teruggekeken op zijn rol als geestelijke.

Maaike van Houten

“Mijn vader was een man van gebed en een man van vrede. Zijn hart was groot genoeg om heel de wereld in liefde vast te houden”, reageert de in Nederland woonachtige dochter Mpho Tutu op de dood van haar vader, de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu. Hij overleed op tweede kerstdag op 90-jarige leeftijd.

Dochter Mpho is anglicaans priester, de kerk waarvoor ook haar vader diende. Ze woont met haar vrouw in Amstelveen en is sinds kort acht uur in de week predikant in de remonstrantse, vrijzinnige kerk Vrijburg in Amsterdam.

“Hij werd eens beschreven als de kleinste reus”, reageerde ze zondag per telefoon, doelend op de kleine gestalte van de overleden bisschop en op zijn grootsheid. Tutu maakte geen verschil tussen mensen. Zijn dochter: “Hij verkeerde met de machtigen der aarde, en zat bij de kleinsten, de zwaksten, de armsten en de meest hulpbehoeftigen. Hij deed het met dezelfde liefde en lach.”

De dochter van Tutu is getrouwd met een Nederlandse vrouw. In anglicaanse kerken kunnen homoseksuelen niet trouwen; met name vanuit Afrika is daar veel weerstand tegen. Maar Desmond Tutu gaf toch een zegen over het huwelijk van zijn dochter, niet als bisschop maar als vader.

Vlak voor zijn dood was dochter Mpho nog bij hem. “Ik zei tegen hem dat hij de beste vader van de wereld was. Hij antwoordde met een grap: ‘Je lat ligt laag.”

Mpho’s collega Joost Röselaers noemde Tutu zondagochtend ‘vrijmoedig in zijn denken, en tegelijkertijd loyaal aan het instituut kerk’. Theoloog Röselaers studeerde af op de waarheids- en verzoeningscommissie die Tutu opzette om het apartheidsverleden te verwerken. Geïnspireerd door Tutu probeert Röselaers samen met oud-politica Kathleen Ferrier een soortgelijke commissie in Nederland in te stellen rond het slavernijverleden.

Röselaers sprak Tutu één keer. “Ontwapenend, geestig, theatraal ook”, zo beschrijft hij de oud-aartsbisschop, die volgens hem altijd de randen opzocht van wat er in de Anglicaanse kerk nog kon.

Wereld reageert bedroefd

In Zuid-Afrika en de hele wereld is bedroefd gereageerd op het overlijden van Desmond Tutu. “Het overlijden van Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van een generatie voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd land hebben nagelaten. Tutu was een patriot zonder weerga, een principieel en pragmatisch leider die betekenis gaf aan het Bijbelse inzicht dat geloof zonder werken dood is”, zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

“Met onverwoestbare blijmoedigheid streed hij voor recht en vrede”, verklaren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in een gezamenlijke reactie. “Hij gaf stem aan de hoop. Zijn innemende persoonlijkheid en karakteristieke lach hadden een grote wervende kracht en hielpen velen op het pad naar verzoening.”

D66-leider Sigrid Kaag vindt dat de wereld ‘een van zijn belangrijkste stemmen tegen onrecht’ heeft verloren. “Zijn invloed en impact blijft van ultieme waarde. Een inspiratie voor ons allen het goede te doen.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers memoreert dat de Zuid-Afrikaanse geestelijke “leefde wat hij preekte. Hij streed tegen het onrecht van apartheid en werkte aan verzoening in zijn land. Een groot man is heengegaan.”

Lees ook:

In zijn strijd tegen apartheid stond God voorop: Desmond Tutu (1931-2021) was altijd meer predikant dan activist

Een kleine zwarte man met grijs kroeshaar, een gouden brilletje op de neus, gekleed in paarse toog en dito sokken die kraaiend, giechelend, lachend en huilend kon dansen. Maar Desmond Tutu zal niet alleen vanwege de clowneske kant van zijn karakter herinnerd worden. Integendeel. Zondag overleed hij op 90-jarige leeftijd.

Voorganger Mpho Tutu: Het leven is kort. Dus haast je om lief te hebben, en spoed je om vriendelijk te zijn

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Dit keer Mpho Tutu, spreker, publicist, voorganger en dochter van bisschop Desmond Tutu.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden