PinksterenOpwekking

Dit weekend zitten zestigduizend bezoekers achter de laptop voor pinksterconferentie Opwekking

De vierdaagse pinksterconferentie Opwekking gaat dit jaar vanwege het coronavirus online. Normaal gesproken komen er zo'n 60.000 bezoekers af op het evenement in Biddinghuizen.Beeld Hollandse Hoogte

Nu de pinksterconferentie Opwekking vier dagen digitaal gaat, missen de bezoekers het kampeerplezier en het fysieke samenzijn tijdens een van de grootste festivals van Nederland.

‘Dan droom ik van de grootste digitale conferentie ooit’. Zoiets riep Ruben Flach toen eind februari bleek dat ook de grootste christelijke conferentie van het land, de pinksterconferentie van stichting Opwekking, dit weekend niet door zou kunnen gaan. “Ik zei dat in een onbezonnen moment”, zegt directeur Flach nu, aan de vooravond van de digitale christelijke vierdaagse die vrijdag begint. “Maar ik moet eerlijk zeggen dat het groter wordt dan ik toen voor ogen had.”

Groot, dat is een woord dat onlosmakelijk is verbonden met ‘Opwekking’. Met zestigduizend bezoekers is het een van de grootste festivals van het land. Zestienduizend kampeerplekken waren al gereserveerd voor de eindeloze zee aan tenten, caravans en campers op het terrein in Biddinghuizen waar ook Lowlands (net iets kleiner) jaarlijks wordt gehouden. Ook het thema was vastgesteld: ‘Het komt door Zijn naam’.

De Heilige Geest staat centraal

Maar toen kwam het coronavirus, en werden alle evenementen afgelast. Kerken gaan massaal online, maar een digitaal festival is wel iets anders, besefte de organisatie van Opwekking. Ze zocht samenwerking met andere partners: onder meer de EO, de Protestantse Kerk, Missie Nederland, de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten en familiezender Family7. “Velen van hen hebben meer verstand van digitaal dan wij”, zegt Flach. “Zo is de bal gaan rollen.” Van vrijdag tot en met maandag is er een dagvullend programma met diensten, seminars, muziek en gebedsgenezing. Allemaal thuis te volgen.

Intussen is wel het een en ander veranderd. Dit jaar zou de vijftigste pinksterconferentie zijn, maar dat jubileum is uitgesteld tot volgend jaar. “De vijftigste keer, dat moet op een veld met tenten erbij”, zegt Flach. Programma en thema zijn meeverhuisd. Nu de organisatie is uitgebreid met kerken en mediabedrijven, en Pinksteren in coronatijd valt, is het thema: ‘Samen kerk, samen sterk’. “In een tijd als deze hebben we elkaar meer dan ooit nodig en het is mooi dat we toch mensen bij elkaar kunnen brengen”, vindt de directeur.

Nu zat die verbreding er volgens hem ook al in toen hij vijf jaar geleden bij Opwekking begon. Kwamen er eerst vooral bezoekers uit pinkstergemeenten, tegenwoordig is het publiek gemengder. Nog zo’n 40 procent van de bezoekers komt uit de wereld van evangelische- en pinksterkerken, schat Flach, de rest van de gezinnen, jongeren en ouderen zit in de orthodoxe hoek. En Opwekking mikt ook op niet-christenen die kennis willen maken met het christelijke geloof. Desondanks is de boodschap hetzelfde gebleven: “We blijven een conferentie met een duidelijke evangelische- en pinksterboodschap”. Centraal staat de Heilige Geest, die volgens het Bijbelverhaal over de mens werd uitgestort met Pinksteren – vandaar het moment van de conferentie.

‘Er is een enorme behoefte om samen te zijn’

Die conferentie werd met de jaren alleen maar groter. Flach noemt daarvoor een aantal redenen. Grenzen tussen kerken zijn aan het vervagen, je kunt meer met elkaar optrekken. Het programma mikt op het hele gezin; er zijn speciale programma’s voor alle generaties. Christelijke jongeren vinden grote evenementen met veel leeftijdsgenoten leuk, ze zien daar dat ze niet de enige christenen zijn. Maar de allerbelangrijkste reden: “Er is een enorme behoefte om samen te zijn”.

Juist dat fysieke contact is er bij de digitale conferentie niet – al heeft Flach wel gehoord van jongeren die samen in een tentje in de tuin het festival gaan volgen. Maar of dat gevoel van ‘samen, met velen’, ook thuis kan ontstaan? De directeur is er benieuwd naar. “Maar in elk geval is er groot enthousiasme dat dit er komt.”

Ben van den Burgt.Beeld Hilda van den Burgt

Ben van den Burgt (25) uit Hoorn

betrokken bij pinkstergemeente De Brug

“Het is heel raar om thuis te zijn, ik mis het nu al, ik ben zo goed als geboren op Opwekking. Het mooie is dat we allemaal bij elkaar komen om dezelfde reden: vieren dat het Pinksteren is. Veel mensen weten niet eens wat dat is. Mijn vrienden zijn niet christelijk, maar bij Opwekking zit je met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Je praat makkelijker over problemen met het geloof.

“Anders was ik al in Biddinghuizen geweest, ik help altijd met de opbouw en tijdens de conferentie zit ik bij de cameraploeg voor de livestream. Nu ben ik verantwoordelijk voor de livestream met een doventolk.

“Ik heb veel respect voor de keuze om toch door te gaan, het makkelijkste is de hele zaak er maar bij te laten zitten. Normaal ben ik twee weken na Opwekking op hetzelfde terrein voor Defqon, een hardcorefeest. Dat zal ik minder missen dan Opwekking. Dat is wel vergelijkbaar met andere festivals, maar dan zonder drank en drugs. Veel christenen zijn ex-alcoholist of ex-verslaafd, die moet je niet in verleiding brengen.”

Nandi Kluft.

Nandi Kluft (59) uit Avenhorn

Lid van Kerk van de Nazarener Zaanstad

“Bij Opwekking ging voor mij een wereld open, en een hemel. Ik was er vijftien jaar geleden voor het eerst, ik had net verkering met een hele leuke man die er al jaren heenging. We hebben een tentje opgezet. Het was heel bijzonder. Zoveel mensen, de betrokkenheid, het samen zingen.

“Het zal nu heel anders zijn. Normaal zit je er vier dagen middenin. We gaan vast niet constant kijken, maar zeker de dienst op zaterdag en zondagochtend zullen we wel volgen. Het ligt ook aan het weer natuurlijk. Maar in hoeverre ben je betrokken? Ik ben bang dat het gevoel van Gods aanwezigheid minder zal zijn, al word je ook nu persoonlijk aangesproken.

“We gaan altijd met een grote groep kamperen. Vooraf hebben we wel berichtjes gestuurd, dat het zo jammer is dat het niet doorgaat. De gezelligheid ga ik missen, en ook het kamperen, de rijen voor de wc’s en de douches, het gaat allemaal in goede harmonie. Ik ben gewoon heel benieuwd hoe het nu gaat worden.”

Lees ook:

Het grootste christelijke feest blijft groeien, dankzij traditioneel kerkvolk

Het grootste christelijke feest van Nederland blijft aan populariteit winnen. Bezoekers komen vooral uit gevestigde kerken. 

Is het christendom in Nederland op zijn retour? Niet bij Mozaiek0318

Overal in Nederland groeien evangelische gemeenten, ten koste van traditionele kerken. Trouw belicht deze trend in een tweeluik. Vandaag: een bezoek aan de kleiner wordende, behoudende Westerkerk in Veenendaal en het bloeiende evangelische Mozaiek0318.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden