null Beeld
Beeld

MinaretEildert Mulder

Disney, op het toneel van genocide

Eildert Mulder

Het was attent van filmbedrijf Disney dat het de Chinese politie in de stad Turpan bedankte in de aftiteling van de film ‘Mulan’. Turpan ligt in de regio Xinjiang, toneel van een genocide. Disney had redenen voor die erkentelijkheid. De hulpvaardigheid van de Chinese autoriteiten was hartverwarmend tijdens de filmopnames in 2018 in Xinjiang. De genocide tegen de Turkstalige, islamitische Oeigoeren in Xinjiang was al bekend. Toch opende Disney de honingpot voor de geüniformeerden.

China en Disney hebben een verstandshuwelijk gesloten. Vroeger hadden ze weleens ruzie, maar nu lopen de miserabele belangen parallel. Disney hoopt op een kassucces en de film past prima in de nationalistische saus waarin China zijn maoïstische neoliberalisme onderdompelt. Volgens een oude ballade was Mulan de dochter van een Chinese oorlogsveteraan. Ze wilde meevechten tegen de herdersvolkeren aan de randen van China, die het hartland bedreigden. Dat mocht niet omdat ze vrouw was en ze vermomde zich daarom als man.

Dezelfde motieven keren terug

Geschiedenis herhaalt zichzelf niet, maar reïncarneert wel. Dezelfde motieven kunnen terugkeren, alleen in een andere gedaante. Ook nu voert China een soort oorlog tegen niet-Chinese volkeren in de randgebieden. Nog altijd hebben die eigen identiteiten. China stampt die kapot.

De Mongoolse taal is niet langer op scholen toegestaan in het Chinese Binnen-Mongolië. De boeddhistische Tibetanen hebben het zwaar, maar het ergst eraan toe zijn de 10 miljoen Oeigoeren in Xinjiang. In hun woongebied filmde Disney een deel van Mulan, dat vorige week in China in première ging. De meeste opnames zijn gemaakt in Nieuw-Zeeland, meldt het bedrijf sussend. De film is een nieuwe versie, nu met levende acteurs, van een animatiefilm uit 1998.

Misschien dachten ze bij Disney: het is maar een culturele genocide, er vallen weinig doden. Zo erg is het niet.

Laat Disney het Oeigoerse drama verfilmen

Maar dat is het wel. Tussen 1 en 2 miljoen mensen zitten opgesloten in hersenspoelkampen, waar ze slogans van president Xi Jinping opdreunen. Laat Disney het Oeigoerse drama maar eens verfilmen, scenario’s te over. Fysiek gaan de gedetineerden niet massaal stuk, maar mentaal wel en voor de rest van hun leven. Het is een hersenspoelgenocide, die van mensen geen lijken maakt, maar zombies. Een aangekondigd Oeigoeren-tribunaal zal zeker meer onthullen. Voorzitter is de Britse hoofdaanklager tegen de Servische president Milosevic, Sir Geoffrey Nice. Niet de eerste de beste dus.

Dat kassucces zal nog moeten blijken, maar de rolprent heeft Disney al flinke hoofdpijn bezorgd. Geruchten gingen dat veel acteurs geen Chinezen waren. De film zou een toonbeeld zijn van ‘witwassing’. Een oeroud voorbeeld van die praktijk zijn de afbeeldingen van de Midden-Oosterse Jezus als een edelgermaan. Schrikbeeld: een Chinese nationale heldin, Mulan, die eruit zou zien als het meisje van Vermeer. Die fout maakte Disney niet. De hoofdrol kreeg Liu Yifei, een Amerikaanse actrice die in China is geboren. Onverdacht Chinees, maar een publicitaire brokkenpiloot. Ze prees de politie van Hongkong, toen die inbeukte op betogers.

Abonnees van Disney+ kunnen Mulan streamen. Ontsteltenis veroorzaakte de dankbetuiging aan de Chinese politie. Disney is niet de enige laffe antiheld. Talrijke naar Chinese kredieten hengelende moslimdictators tonen ‘begrip’ voor de genocide. Disney is afgedaald in dezelfde morele kelder.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

De nieuwe ‘Mulan’ rolt van de ene controverse in de andere

Politieke kwesties spelen de nieuwe Disney-film ‘Mulan’ parten. Nu dreigt een boycot in Zuid-Korea en de Chinezen blijken hem ook niet echt te waarderen.

Een lust voor het oog, deze vrouwelijke Disney-krijger Mulan

‘Mulan is een lust voor het oog, vooral als de heldin midden in het strijdgewoel eindelijk haar lange haren losgooit en zichzelf durft te zijn', schreef onze recensent. Lees hier de recensie van de Disney-film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden