Klein Verslag

Die Roomse misbruiktop zou de coming-out moeten zijn van een homofoob instituut

Bisschop Van Luyn Beeld
Bisschop Van Luyn

In Trouw las ik het interview met bisschop Van den Hende aan de vooravond van zijn vertrek naar de misbruiktop in het Vaticaan. Hij sprak onmiskenbaar met de handrem erop. Geen kanttekeningen bij het verplichte celibaat, noch bij de cultuur van geheimhouding in de katholieke kerk.

Willem Pekelder

Ik had een beetje te doen met collega Stijn Fens, voor wie deze ontmoeting niet gemakkelijk moet zijn geweest. Zelf heb ik de Rotterdamse bisschop een paar keer in het openbaar zien spreken. Hij keek daarbij consequent over de hoofden van zijn toehoorders heen. Alsof hij, al turend, teksten voorlas van een door Rome bediend beeldscherm in de verte.

Onder Nederlandse bisschoppen heerst grote angst voor de buitenwereld. Daardoor zie je hen nauwelijks in de media. En als het wél lukt, gaat het mis.

Pijnlijk is het ‘Nieuwsuur’-interview met kardinaal Eijk in juni 2015. Als Twan Huys de kerkvorst vraagt of hij homoseksualiteit nog steeds een neurotische ontwikkelingsstoornis vindt waarbij geen liefde mogelijk is maar slechts wederzijdse masturbatie, kijkt Eijk angstig opzij naar zijn woordvoerder. Die aan het gespreksonderwerp subiet een einde maakt.

Hommeles

Ja, begin met bisschoppen over homoseksualiteit en het is hommeles. Toen ik tien jaar geleden oud-bisschop Bär in een interview de suggestie deed om, vanuit zijn gay-achtergrond, homoseksuele mede-katholieken een hart onder de riem te steken, bleef het stil. Vijf jaar eerder had ik Bärs opvolger in Rotterdam, bisschop Van Luyn, eveneens gevraagd iets positiefs te zeggen over homoliefde. Zijn reactie was: “Als u eerst die taperecorder uitzet”.

Het gesprek met Van Luyn haalde nooit de krant. En dat lag niet alleen aan de rode pen van de bisschop en zijn kanselier. Ook voor die ingreep was het al een behoorlijk taai epistel. Bisschop Gijsen hield de boot het liefst volledig af. Eind 2000, voorafgaande aan een reis naar IJsland, stelde ik de naar Reykjavik ‘verbannen’ geestelijke een vraaggesprek voor. Zijn antwoord was: “Nee, maar trekt u vooral een warme trui aan, want het is hier min zeven”. Nederlandse bisschoppen staan, Gerard de Korte uitgezonderd, met hun rug naar de samenleving.

Bisschop Van den Hende Beeld
Bisschop Van den Hende

En nu dus de misbruiktop. Als je de bisschoppen uit alle windstreken in vol ornaat over het beeldscherm ziet schuifelen, proef je angst. Voor zichzelf vooral. Voor wie ze zijn, en wat ze verlangen. Dezelfde verlangens als van ieder mens: naar een volwassen liefde. Een vrouw. Of een man. Maar dat mag niet. Dat laatste al helemaal niet.

In zijn nieuwste boek ‘Sodoma’ schrijft de Franse socioloog Frédéric Martel dat 50 procent van alleen al de kardinalen stiekem homo is. En juist daar ligt in zijn ogen de hele kern van het misbruik. Niet omdat er een link zou bestaan tussen homoseksualiteit en pedofilie, maar wel tussen het angstvallig verzwijgen van de eigen geaardheid en het toedekken van seksuele criminaliteit in parochies over de hele wereld. “Als er een schandaal komt met een priester uit je bisdom, bestaat het risico dat je eigen homoseksualiteit bekend wordt”, legde Martel uit aan de NRC. Paus Benedictus XVI – volgens de auteur een gesublimeerde homo – bestreed, zegt Martel, vooral homoseksualiteit in plaats van kindermisbruik.

De misbruiktop in Rome zou tevens de coming-out moeten zijn van een homofoob instituut.

Lees ook:

Het is de paus menens: al op dag één komt hij met een lijst voorstellen

Geen woorden meer, het is tijd voor daden. De oproep van paus Franciscus, aan het begin van de misbruiktop in het Vaticaan, was helder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden