Katholicisme

Die 56 Amsterdamse Maria-verschijningen? Ze zijn vals, zegt het Vaticaan

null Beeld
Beeld

Maar liefst 56 keer zou Maria aan haar zijn verschenen. En al die keren had ze zich aan administratief medewerkster Ida Peerdeman uit Amsterdam voorgesteld als de ‘Vrouwe van Alle Volkeren’. Ze verscheen met blote voeten op een wereldbol, met achter haar een houten kruis. Dat beeld is in de loop van de jaren in vele miljoenen bidprentjes vervat. In de verschijningen zou Maria onder meer hebben gevraagd om de bouw van een Amsterdamse basiliek. En ze zou hebben gepleit voor een nieuw dogma, naast de vier dogma’s over Maria die er in de rooms-katholieke kerk al bestaan: dat vijfde mariale dogma zou Maria naast Christus als medeverlosser moeten stellen.

Maar de verschijningen – die zouden hebben plaatsgevonden in de jaren veertig en vijftig – zijn altijd onderwerp van discussie geweest. In 1955 liet een bisschoppelijke onderzoekscommissie weten dat de verschijningen geen bovennatuurlijke oorsprong hadden. In de jaren zeventig noemde een commissie in het Vaticaan de verschijningen niet-bovennatuurlijk.

Maar in 2002 liet toenmalig bisschop Punt van Haarlem weten de verschijningen desalniettemin te erkennen. Intussen had in Amsterdam een groep gelovigen zich verenigd in de stichting Lourdes aan de Amstel. De stichting wil in Amsterdam de door Maria gewenste kerk laten bouwen, en droomt van grote groepen pelgrims die naar dat Lourdes aan de Amstel trekken. De gerenommeerde architect Pi de Bruijn – bekend van onder andere de nieuwbouw van de Tweede Kamer – is al bereid gevonden de kerk te ontwerpen.

Maar nu lijkt daar definitief een streep door te gaan: het Vaticaan heeft laten weten dat de verschijningen aan Peerdeman vals zijn en dat er een einde moet komen aan ‘elke propaganda over de vermeende verschijningen en openbaringen’. Gelovigen, aldus het Vaticaan, moeten zich bij hun toewijding aan de heilige maagd ‘uitdrukken met vormen die worden erkend en aanbevolen door de kerk’.

Lees ook:

Lourdes aan de Amstel?

De bouw van een kerk voor Maria brengt de wereldvrede dichterbij. Wereldwijd geloven miljoenen katholieken daarin – Maria heeft het tenslotte zelf beloofd toen zij in de jaren vijftig in Amsterdam verscheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden