null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Deze Olympische Spelen moeten genocidespelen worden genoemd

Eildert Mulder

Toch deugt het niet. Wel heeft de deelname aan het griezelfeest in Peking één positief resultaat opgeleverd: een verrijking van de Nederlandse taal. ‘Genocidespelen’ moet worden ingelijst en verdient het om woord van het jaar te worden.

Het is moeilijk immuun te blijven voor de euforie over vaderlandse gouden plakken. Tribaal gevoel is biologisch. Toch is het evenement in de Chinese hoofdstad een schande. Want het gaat niet over kleinigheden. Zelfs olympische medailles, ook de schitterendste, verliezen tegen die achtergrond hun glans.

Bij de opening viel op hoe sprekend, in houding en gezichtsuitdrukking, China’s president Xi Jinping lijkt op een eerdere genocidebeul, Sovjet-tiran Jozef Stalin. Zijn mikpunt was onder andere Oekraïne, nu opnieuw in last en destijds deel van de Sovjet-Unie. Negentig jaar geleden draaide Stalin de voedselproductie van Oekraïne de nek om met zijn rampzalige collectivisatie van de landbouw. Miljoenen Oekraïners verhongerden.

Skiën tussen de concentratiekampen

De boekhouding van de dood loopt achter. Onbekend is hoeveel Oeigoerse en andere moslims er omkomen in Xinjiang of worden verkracht. De nadruk ligt bij Xi Jinping niet op fysieke uitroeiing maar op het doden van de psyche van zijn slachtoffers. Bloedvergieten mag als het zo uitkomt, maar is geen hoofddoel. Het streven is wel om mensen te veranderen in zombies. En verder wil het visionaire staatshoofd Xinjiang tot een skigebied maken voor de gewone Chinese man en vrouw. Skiën tussen de concentratiekampen, zo vat Nu.nl het kernachtig samen.

Vergelijkingen met nazisme of Holocaust deugen nooit, zo wil een veel herkauwde wijsheid. Bij dezen toch maar één. Ook Hitler stelde de Olympische Spelen in dienst van zijn verrotte ego. Over het spektakel van 1936 in Berlijn lag al de schaduw van wat enkele jaren later zou gebeuren. De Holocaust deed zijn eerste vingeroefeningen maar moest nog op gang komen. De medailles die dezer dagen worden gewonnen in Peking zijn besmeurd met een genocide die volop gaande is. Dat maakt Xi’s sportfestijn erger dan Berlijn 1936.

Geschiedenis herhaalt zichzelf niet, maar reïncarneert wel. Een handige duivel verstopt zijn bokkenpoten, hakenkruisen, hamers en sikkels en zingt af en toe een vrome psalm. Steeds draagt het kwaad een ander uniform en past het zijn verhaal aan. Is het evolutie? Zijn tirannen van het kaliber Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, Xi Jinping en Saddam Hussein mutaties van een boosaardig virus?

De keerzijde van de medailleroes

Dwingelanden van dit barre soort verkopen zichzelf niet als volwaardige goden. Zo dom zijn ze ondanks hun opgezwollen en ontstoken ego’s nog net niet. Ze gaan dood, anders dan echte goden. Wel gedragen ze zich als sociopathische halfgoden van empathieloze pseudoreligies. Kunnen velen van hen daarom zo uitstekend opschieten met topmensen van het bedrijfsleven? Want ook die kunnen lijden aan zelfaanbidding. Zoals Elon Musk met zijn Tesla-evangelie van de elektrische auto. Deze valse technomessias opent een showroom midden in genocideland Xinjiang.

Ondanks al die vuiligheid valt er aan de medailleroes niet te ontkomen. Die zit in de genen. Niets aan te doen. Maar er moet iets tegenover staan, zoals die ski’s van een Turkse deelnemer in de kleuren van de Oeigoerse vlag. Nederlandse atleten zouden bij het Wilhelmus alleen de laatste regels van couplet zes moeten zingen: ‘De tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt’. Met bijgeleverde Chinese en Oeigoerse vertalingen.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden