De zin vanPrewien Pandohi-Mishre

De zin van zanger Prewien Pandohi-Mishre: Don’t worry, be happy

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: zanger en ondernemer Prewien Pandohi-Mishre.

Het is niet dat ik me geen zorgen maak, of een verlicht wezen ben. Samen met mijn compagnon heb ik twee bedrijven, een civieltechnisch adviesbureau voor grote infrastructurele projecten, en een resort in Thailand. Het resort lag plots, van de ene op de andere dag, helemaal stil. We lopen veel inkomsten mis. We hebben daar mensen moeten laten gaan die we in dienst hadden, en met wie we een hele goede band hadden. Dit is heel aangrijpend voor hen.

“Desondanks is mijn levensmotto nog steeds: Don’t worry, be happy. Al heb ik dagelijks angsten en zorgen, in mijn achterhoofd weet ik dat alles uiteindelijk goed komt. Ik weet dat die regels heel bekend zijn door het popliedje van Bobby McFerrin. Maar daar heb ik het niet aan ontleend. Het heeft zijn oorsprong in de hin­doeïstische filosofie waarmee ik ben opgegroeid. Als klein jongetje uit een dorpje in Suriname kreeg ik dat mee, en ook toen ik vanaf mijn tiende in Rotterdam kwam wonen, leerde ik dat, thuis en in de tempel.”

Niets blijft, alles verandert

Alles wat we om ons heen zien, ruiken en horen, de schepping, de natuur, is een illusie – Maya, heet dat in het Sanskriet. Niets blijft, alles verandert. Alles takelt af, niets is tijdloos of permanent. Daaruit hebben hindoes afgeleid dat wat van veranderende aard is, niet werkelijk kan zijn. Het enige wat wel tijdloos, werkelijk en onveranderlijk is, zijn de menselijke ziel en de kracht achter het zichtbare. De Schepper, de Grote Ziel, of – zoals andere religies het noemen – God. Die heeft geen begin en einde, kan niet doodgaan, en heeft dus ook geen angsten of zorgen. Zijn permanente toestand bestaat uit gelukzaligheid en vrede.

“Wij als mensen kunnen die gelukzaligheid ook bereiken, ja. Dat kan door tot het besef te komen dat we een onsterfelijke ziel hebben, en dat alleen je lichaam kan sterven, wat je dan als een soort kledingstuk afwerpt. De ­gelukzaligheid blijft dan over. Voor wie hier niet mee vertrouwd is, klinkt dit misschien wat groots en meeslepend, maar in de praktijk is het dat niet. De wetenschap dat niets van de narigheid om ons heen blijvend is, helpt me juist om me niet door emoties te laten meeslepen. Het is een rationele, nuchtere levenshouding. Ik denk wel, nu er weer een lockdown werd aangekondigd: oh jee, hoe lang gaat dit nog duren? Maar ik voel me niet echt somber: de hoop prevaleert.

“Iets wat daar ook bij helpt, is Indiase klassieke muziek. Ik zing, componeer, treed soms op, en geef les. Concerten heb ik niet meer gehad sinds begin dit jaar, en het lesgeven gaat vooral digitaal. Het is geestelijke, meditatieve muziek, met rust als hoofdingrediënt. Elke dag begin ik met een ritueel, waarbij ik ook een ochtendgebed zing. Afhankelijk van in welke set mantra’s of welk muziekstuk ik die dag zin heb.

“Ik kom dan tot rust, maar ik put uit dat moment ook kracht en moed. Dan heb ik het idee: alles wat deze dag op me af zal komen, kan ik gewoon aan. Dat wens ik anderen ook toe. De coronacrisis en ook deze nieuwe lockdown is een tijdelijk iets – als we lang genoeg wachten is het gewoon voorbij. Dus houd moed, en blijf positief. Don’t worry, be happy.”

Lees ook:

De zin van Leo Blokhuis: Leef bij de dag

‘Een nummer dat de laatste tijd nogal veel in mijn hoofd zit is “Turn! Turn! Turn!” van de Amerikaanse band The Byrds', zegt Leo Blokhuis. “Ik ben geen motivational speaker of zo, maar wat dat nummer eigenlijk wil zeggen is: Leef bij de dag. Geen gekke boodschap in tijden van crisis en zelfquarantaine.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden