Arjan Postma Beeld Thijs Bartels
Arjan PostmaBeeld Thijs Bartels

De zin vanboswachter Arjan Postma

De zin van van Arjan Postma: ‘Zorgen voor begint bij houden van’

Meer en minder bekende Nederlanders vertellen over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Dit keer boswachter Arjan Postma (55).

Stijn Fens

‘Ik was ooit te gast in het radioprogramma Kunststof en daar moet je altijd aan het eind van de uitzending iets op een tegel schrijven. Mijn tekst was: ‘Zorgen voor begint bij houden van.’ Daar heb ik vervolgens mijn motto van gemaakt.

“Waar ik ook kom, overal probeer ik iets uit te leggen waardoor de mensen meer kennis krijgen over de natuur. Zaterdag geef ik bijvoorbeeld een lezing in het Maria-heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Mijn boodschap is altijd dezelfde: ‘Er gaan heel veel dingen fout, maar er lukken heel veel dingen wél in Nederland.’ We hebben de bever terug, de otter, de zeearend, de oehoe, de wolf en de zeehond. Wijzelf kunnen het goede doen en er zo voor zorgen dat de wereld beter wordt.

“Mensen zijn realistisch genoeg om te zien wat er allemaal fout gaat. Daar moeten we niet constant op hameren. We moeten ook optimistische energie gebruiken. Voor pessimisme is het te laat, zeg ik weleens. Pessimisme verlamt. De problemen in de natuur zullen we moeten oplossen met de mechanismen van de natuur.”

Derde generatie ‘wensboswachter’

“Als jongen zwierf ik al door de polder. Ik noem mijzelf wel een derde generatie ‘wensboswachter’. Mijn opa wilde boswachter worden. De spoeling was dun, hij kwam bij de politie terecht. Mijn vader wilde vervolgens ook boswachter worden en werd directeur van de sociale dienst. Bij mij is het uiteindelijk wel gelukt.

“Ik werkte lang bij het Landschap Noord-Holland, maar ben na een tijd voor mezelf begonnen. Nu geef ik excursies aan heel Nederland, zo noem ik dat maar. Ik doe tv, radio, ik schrijf boeken. In augustus komt mijn scheurkalender voor 2024 uit. Ik probeer mijn motto elke dag waar te maken. Als we mensen zoveel mogelijk verliefd maken op de natuur, dan willen ze die ook beschermen en ervoor gaan zorgen. Je moet liefde en zorg aan elkaar koppelen.

“Tegenwoordig woon ik in de Eilandspolder, in een dorp van veertig huizen, niet ver van Uitgeest. Ik ben vanochtend al met de hond naar buiten geweest. Het is een goeie maand voor de natuur. Eindelijk eens een goed voorjaar. Dat wil zeggen: koel en vooral nat. Dat zie je aan alles. We zien veel meer vogels die het redden, er is veel meer jong spul. Al die dieren leven eigenlijk van insecten en insecten hebben water nodig.”

Lees de krant uit, ga naar buiten en geniet van de natuur

“Van de natuur leren houden, is helemaal niet moeilijk. Wat mensen moeten doen is gewoon naar buiten lopen. Je zou dan het idee kunnen hebben dat je iemand als mij nodig hebt om je alles te vertellen, maar dat is helemaal niet waar. Kennis is alleen maar leuk achteraf. Het enige wat je moet hebben is verwondering als je ergens langsloopt. Als je je ogen goed openhoudt, krijg je iedere dag ergens een cadeautje van moeder natuur.

“Ik denk dat verandering met kleine stapjes moet gaan. Verandering komt niet van bovenaf, maar begint van onderaf. Als eenling kan je het verschil maken. Tegen de mensen die dit stukje lezen zeg ik nu: Lees de krant uit, ga naar buiten en geniet van de natuur. Word er vrolijk van, draag die blijdschap uit aan alle mensen: maak zo het verschil. Dan komt het gewoon allemaal goed.”

Lees ook:

De Zin van Mohamedou Ould Slahi Houbeini

Vergeving is niet makkelijk, maar het alternatief is veel moeilijker

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden