De zin vanStefano Keizers

De zin van Stefano Keizers: ‘Stilstand is altijd goed’

Stefano Keizers in Sorry Baby. Beeld Julie Hrudova
Stefano Keizers in Sorry Baby.Beeld Julie Hrudova

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: cabaretier Stefano Keizers. Onlangs werd hij tweede in de RTL-4 fotowedstrijd ‘Het Perfecte Plaatje’.

Stijn Fens

“Met mij gaat het heel goed. Dat is misschien een vreemde uitspraak, nu de ­wereld om mij heen aan het creperen is. Maar ik ben eigenlijk heel gelukkig. Ik heb het afgelopen jaar heel veel leuke ­dingen mogen meemaken.

“Ik ben al lange tijd bezig met de vraag of ik wel een nuttig figuur ben of gewoon een parasiet van de samenleving. Dat is vaak een oneindige discussie. Ik merkte het afgelopen jaar dat er behoefte was aan verlichting van alle zorgen en pijn. Door alle leegte, verveling en stilstand, is er meer noodzaak voor creativiteit en ­vrolijkheid. En dat zijn dingen die ik het afgelopen jaar met groot ­gemak op heb kunnen brengen.

“Begin 2020 ging mijn voorstelling Sorry Baby in première. Tijdens de try-outs kwam ik erachter dat het niet goed genoeg was en ik had het liefst de stekker eruitgetrokken. Maar dat ging niet meer. Die eerste lockdown heb ik voor mijzelf ervaren als een geschenk uit de hemel. Ik was gewoon klaar met Sorry Baby. Vervolgens zijn de voorstelling en ik een schitterende tango met ­elkaar gaan dansen. Na een paar weken begon ik al spijt te krijgen van dat gevoel van opluchting, want ik begon het theater stiekem toch erg te missen. Op het moment dat ik volledig zin had om weer op te gaan treden, was alles op slot. Toen kreeg ik mijn zeurderige gedrag dus driedubbel terugbetaald. Ik dacht: o jee, ik heb de goden verzocht en nu zal ik het weten ook. Er is ergens van bovenaf heel veel met mij gespeeld afgelopen jaar. Ik kan het niet anders zeggen.

“Toen de theaters weer voorzichtig opengingen, heb ik de hele zomer opgetreden. De ironie daarvan is dus weer dat ik juist een van de weinige artiesten was die nog veel heeft gespeeld dit jaar, omdat ik mijn kleine-zalen-tour kon voortzetten in grote ­zalen met publiek op anderhalve meter afstand. Ik heb mij maandenlang een cabaretcoryfee gevoeld met een voorstelling waarin ik nou juist zo aan het klagen was dat het me nooit ging lukken. Het heeft mijn pijn verlicht en tegelijk die voorstelling een stuk grappiger gemaakt. Mijn klagen werd een verlichting voor de mensen.”

Karma points

“Verlichting en troost liggen heel dicht bij elkaar. Het enige dat ik dit jaar te bieden had, was afleiding. En dat heb ik op heel veel verschillende manieren kunnen en mogen doen. In het theater en op televisie in Het Perfecte Plaatje. Het was voor mij iets heel dankbaars om juist dit jaar met de dingen die ik doe wat toe te kunnen voegen.”

“Ik probeer altijd alles positief te benaderen. Het kan niet anders dan dat we heel veel ‘karma points’ aan het verdienen zijn nu zoveel tot stilstand is gekomen. Want stilstand is altijd goed. Dat zet mensen aan het denken en geeft weer perspectief aan het ­leven. Ik denk dat op de langere termijn – en dat is dus heel dubbel om uit te spreken nu de wereld om ons heen crepeert – deze ­crisis ons iets goeds zal brengen.

“Vaak heb ik het gevoel dat ik tegen de maatschappij in beweeg. In wat voor velen een rampjaar is, is het met mij goed gegaan. Misschien is het wel zo dat wanneer het echt slecht gaat met de mensen, ik dan pas van dienst kan zijn.

“Vanaf nu gaat het verder voorwaarts. Ik heb niet het gevoel dat de weg waar ik nu op zit al gestopt is of gaat afbuigen. Wat dit betreft heb ik op creatief vlak ontzettend veel zin in 2021.”

Lees ook: de vorige aflevering in deze serie met cineast, schrijver en regisseur Threes Anna: ‘Als ik stilsta, sterf ik’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden