Numidia bij de FunX Music Awards 2021.  Beeld Brunopress
Numidia bij de FunX Music Awards 2021.Beeld Brunopress

De zin vanNumidia

De zin van Numidia: ‘Alles gebeurt met een reden’

Meer en minder bekende Nederlanders vertellen over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Vandaag: zangeres Numidia, voluit Numidia El Morabet (22), die deze zomer de single Flexxen uitbracht met rapper Boef en anderen.

Marije van Beek

“Ik heb best wel een zware jeugd gehad. Er gingen veel dingen mis: thuis in Venlo, op school, in de internaten waar ik werd geplaatst. Maar op een gegeven moment merkte ik dat elke keer nadat er iets heel negatiefs was gebeurd, er later juist iets heel positiefs uitkwam. Zo ben ik gaan zien: alles gebeurt met een reden.

Mijn pa kon drinken en gebruiken en mijn moeder was zo overspannen dat er ook niet echt mee te communiceren viel. De ene keer moest ik bemiddelen tussen ze, de andere keer werd ik buitengesloten van huis. Het was veel op straat, slecht slapen, geweld, dreiging, verdovende middelen, politie over de vloer.

Geen lief meisje

Als je als kind leert om voor je ouders te zorgen, wordt het heel moeilijk om te leren hoe je een kind moet zijn. Nee, dan word je niet echt een lief meisje dat om half negen in de klas zit en keurig zegt: ‘Ja meneer, ik zal alle rekensommen onthouden’. Leren ging niet eens. Kwam ik thuis met een Nederlands boek, dan zeiden mijn ouders: ‘Ik snap het ook niet, zoek het maar uit’.

Het allerschadelijkste was het alleen-zijn. Dat ik voor de leeuwen gegooid werd, terwijl ik daar nog helemaal niet klaar voor was. Maar ik wist waarvoor ik me sterk hield: voor muziek.

Ook al heb ik in nog zulke kutsituaties gezeten, in gekke inrichtingen, op een gesloten groep – zoveel plekken waar ik niet wilde zijn – als ik nog thuis had gewoond, zou ik nooit staan waar ik nu sta. Ik ben nu zo sterk, ik kan heel de wereld aan. Hoe verrot het ook was, blijkbaar was dat nodig om mij hier te brengen.

Overlevingsmechanisme

Het idee dat alles met een reden gebeurt, is een soort overlevingsmechanisme voor me geworden. Stel: ik laat nu een banaan vallen en ik kan die niet meer opeten, dan denk ik: oké, nou, misschien zat er dan wel een rot plekje in, of was er een andere reden waarom ik die niet moest eten. Gaat een show niet door, dan komt er meestal een andere voor in de plaats waar ik meer aan verdien of die leuker is.

Het universum of God zegt letterlijk: ‘Dit krijg je nu niet, want er is waarschijnlijk iets slechts aan de hand, en ik geef je iets beters. En als het moeilijk is, leer je er iets van.’ Er is dus ook altijd een reden waarom het regent. Dat is ook zo in de wetenschap. Een boom groeit niet zomaar. In de islam hebben we er een woord voor: mukteb, voorbeschikking. Alles wat er gebeurt, is voorgeschreven door God.

Ah, je bent zielig

Ja, de wereld is vol oorlog, armoede, ziekte, dingen die ik als persoon niet kan veranderen, maar dat is overmacht. Alles wat ik kan doen, is een goed mens zijn. Dat vertel ik ook aan de kinderen die ik ondersteun in de jeugdzorg. Soms zegt een vriendin: ‘Een nichtje van mij zit daar of daar vast in een instelling en ze zeggen haar dat ze niet mag kickboksen, kun jij inspringen?’ Ik weet al dat soort dingen, en dat er fondsen zijn die je kunt aanschrijven, dus daar help ik dan mee. Niet zo van: ‘Ah, je bent zielig, ik moet je aaien’, dat helpt echt niet bij die kinderen.

Ik vertel ze dat alles bij jezelf begint, daar moet je aan werken. Veel jongeren geven anderen de schuld en laten anderen voor hen zorgen. Je moet jezelf leren kennen – en je eigen negatieve dingen onder ogen zien. Ik zeg: kijk, het is mij ook gelukt. Ik had ook niks, net als jullie. En als ik het kan, kunnen jullie het ook.”

Eerder dit jaar was Numidia te gast in het programma Hoge Bomen van SBS6. Daar zong ze het lied ‘Kleine Jongen’ voor cabaretier Najib Amhali. Het is hier te horen:

Lees ook:

Jacques Meerman: ‘De klimaatramp is onvermijdelijk’

Kenner van de eetgeschiedenis Jacques Meerman (1943) dacht lang dat het niet zo'n vaart zou lopen met het klimaat. Voor zijn boek Eetgenot verdiepte hij zich meer in het onderwerp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden