De zin vanMarianne van Praag

De zin van Marianne van Praag: ‘Geef mensen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan’

Marianne van PraagBeeld Phil Nijhuis

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: rabbijn Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag.

“Het leven bestaat uit paradoxen. Daar is de wereld mee geschapen: een zegen is vaak ook een vloek. Neem sociale media: het is verworden tot een platform voor ordinaire vuilspuiterij en ongefundeerd je gal spuwen. Tegelijkertijd zie je nog wat een fantastische dingen internet vermag, en hoe het mensen verbindt en bij elkaar houdt in deze moeilijke tijd. Ik probeer in deze tijd, waarin we met veel onmogelijkheden te maken hebben, vooral naar de mogelijkheden te kijken. Dat helpt, het maakt de wereld mooier.

“Sinds het begin van de pandemie doen wij de diensten niet meer in de synagoge, maar via een online videoverbinding. We zeiden: of iedereen naar binnen, of niemand naar binnen. Het mooie is nu dat we mensen in verzorgingshuizen die vanwege ouderdom of ziekte al lange tijd niet meer naar de synagoge konden komen, er toch weer bij kunnen laten zijn. En mensen vanuit Manilla, Sydney en Israël, die daar wonen, maar ook banden met ons hebben. Voor de dienst loggen sommigen wat vroeger in, om lekker met elkaar te kwebbelen.

“En na afloop bestuderen we een tekst uit de Thora. Met de periode van de hoge feestdagen, die we net achter de rug hebben, hebben we met alle liberale joodse gemeenten van Nederland gezamenlijk gezoomd. Van Groningen tot Maastricht konden mensen bij elkaar in de online viering kijken. Sjoelhoppen, noemen we dat. Ik weet zeker dat de verbondenheid de afgelopen tijd zo groter geworden is.

Zit je daar, met zo’n mondkapje voor

“Ik besef heel goed: ik spreek vanuit een luxueuze positie. Ik ben niet plots mijn baan kwijt, en hoef me geen zorgen te maken over eten. Niettemin vind ik het een moeilijke tijd. De fysieke afstand is iets waar ik niet goed aan kan wennen. Vanmorgen was ik bij een sterfgeval. Geen corona, nee, gelukkig zijn er in onze gemeenschap heel weinig mensen met corona. Maar dan zit je daar, met zo’n mondkapje voor. Je wilt er zijn voor de mens: dan moet je de hele gezichtsexpressie hebben, en iemands hand even kunnen vastpakken.

“Of ik wijze raad heb? Ik zou vooral willen zeggen, mensen: bel elkaar op. Zodat je de contacten warm houdt. Doe een boodschapje voor iemand, zet het voor mijn part voor de deur neer. Geef mensen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Misschien helpt het ook te bedenken dat mensen wereldwijd met corona geconfronteerd worden. We moeten allemaal ons leven herijken.

“Ja, ik doe dat zelf ook. Ik minder bijvoorbeeld mijn eigen aankopen. Zie ik een nieuw truitje wat ik graag wil, dan zeg ik nu meteen tegen mezelf dat ik er – bij wijze van spreken – nog twintig in de kast heb liggen. Waar is het voor nodig?

“En ik koop groenten uit de buurt. Helemaal nu ik zie hoeveel schoner en blauwer de lucht is, vanwege het afgenomen verkeer. Je kunt wel in december groene asperges uit Equador willen eten, maar nee, dat is niet het seizoen, eet het dan niet. Ik woon vlakbij een park, waar de eekhoorntjes en konijntjes in de coronatijd veel meer territorium zijn gaan opeisen. En je ziet filmpjes van Australië waar er ineens koala’s door de straten lopen. Van zulke zegeningen kan ik enorm genieten.”

Lees ook:

De zin van Claudia de Breij: ‘Maar je kunt het toch weer repareren?’

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Dit keer: zangeres Claudia de Breij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden