De zin vanMark de Jager

De zin van jonge Theoloog des Vaderlands, Mark de Jager: Wees vol vreugde, met mij

Mark de Jager Beeld rv
Mark de JagerBeeld rv

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: Mark de Jager (27), jonge Theoloog des Vaderlands, net afgestudeerd aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen

Maaike van Houten

Het afgelopen jaar ben ik heel druk geweest met studie en met de dingen die je doet als jonge Theoloog des Vaderlands. Het is belangrijk om je er in zo’n periode van bewust te blijven dat je ook vreugde kan blijven halen uit je werk en uit je studie. Ik heb mijn scriptie geschreven over de zaligsprekingen van Jezus. Dat was een rotklus. Op een gegeven moment dacht ik: ik ga de Bijbel er weer eens bij pakken, wat is er nou zo mooi aan de zaligsprekingen? Dat is het standaard­idee, dat je vreugde mag halen uit de dingen waar je mee bezig bent.

“Maar ik heb er ook een andere gedachte bij. Mijn vrouw Julia is een paar jaar geleden ziek geworden, ze heeft altijd pijn. Tijdens corona is dat een stukje erger geworden. Je wereld wordt al heel klein als je ziek bent, en die wordt nog een stukje kleiner als je thuis moet blijven. Dan is het een kunst, of in elk geval best belangrijk, om te kijken hoe je dan toch kan blijven zoeken naar vreugde.

“De apostel Paulus schrijft over vreugde aan de gemeenschap van de Filippenzen, de eerste christelijke kerk. Aan de ene kant bedoelt hij het ethisch, hij maakt er een levensprogramma van. Hij spoort mensen aan altijd vriendelijk te blijven, en de ander hoger te achten dan jezelf. Dat geeft vreugde.

Vreugde na een periode van crisis

“Zelf moest ik, met het oog op corona, denken aan de Happinez enzo. Voor mijn generatie heeft vreugde vaak iets gemaakts. Je móet genieten, je móet voldoening halen uit wat je doet. Als dat niet goed gaat, dan raak je je vreugde helemaal kwijt. Dat is het bij Paulus juist niet. Hij heeft het over vreugde die misschien wel puurder kan worden doordat je door een periode van crisis heen gaat. Paulus zegt: zelfs als ik mijn leven zou verliezen, dan nog zou mijn vreugde blijven groeien. Dat vind ik mooi, dat vreugde door een crisis juist sterker wordt.

“Voor mezelf zit vreugde in dingen die onverwacht op je pad komen. We hebben een zoontje van een jaar oud. Het is heel cliché, maar het is echt zo, ik wist niet hoeveel vreugde het geeft om een jongetje van een jaar oud te zien opgroeien, zijn eerste stapjes te zien zetten. Je zit samen in zo’n lockdown, je bent aan het studeren en er loopt steeds zo’n baby aan je te trekken. Dat is aan de ene kant storend, maar het geeft ook veel vreugde.

Niet alleen maar blij en happy clappy

“Vreugde zit dus ook wel in mijn geloof, het is een basisgevoel. De christelijke schrijver C. S. Lewis schrijft: je kunt verrast worden, als je een tekst leest, een schilderij ziet, in de natuur loopt. Dat herken ik, dat je denkt: wow, wat is het mooi om mens te zijn. Maar er zijn ook momenten dat het niet zo werkt, dat geloven best wel saai is, of dat je erdoorheen zit omdat Julia erg ziek is, of de studie saai. Dan kan je teruggrijpen op Paulus. Hij herinnert me eraan dat het er in de basis op neerkomt dat het geloof vreugde geeft.

“Dat voel ik echt zo. Het is meer dan alleen emotioneel, vreugde is wat anders dan dat je alleen maar uitbundig en blij en happy clappy bent. Het heeft ook te maken met schoonheid. Ajax zien winnen kan ook veel vreugde geven, maar voor mezelf kan het ook in kleine dingen zitten, of in een herinnering, of als ik een tekst lees die 2000 jaar oud is en waar mensen nog steeds inspiratie uit halen.”

Lees ook :

De zin van kunstenaar Karen Simonse, ook wel bekend als Tinkebell: Geloof nooit dat iets onmogelijk is, alles kan

De zin van Ad van Nieuwpoort: Leven! Zonder oplossing

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden