Beeld Trouw

Column

De zin van het bestaan, denk er vooral niet te veel aan

In de tijd die ik nodig had om dit zinnetje op te tikken, heb ik denk ik vier of vijf keer geademd. Maar de vraag is: heb ik evenveel keren aan de zin van mijn bestaan gedacht? 

Dat zou eigenlijk wel moeten. Volgens deze krant is zingeven namelijk als ademen. “Je doet het de hele dag.”

Die boude bewering staat in de inleiding van ‘De Grote Zingevingstest’ van Trouw. Sinds een maand staat-ie online. “Wat geeft u zin? Hoe maakt u zin?”, vroeg de krant mij toen ik eenmaal op de site van de test was aanbeland. Ik dacht na over de zin van mijn dag tot dan toe. Niet veel bijzonders. Wakker worden, ontbijten, een reis met de trein. Allemaal dingen die nu eenmaal moesten gebeuren en waar ik verder niet over had nagedacht. Maar dat had dus eigenlijk wel gemoeten.

Eenmaal achter mijn computer gezeten, keek ik naar buiten. In het park aan de overkant liep een vrouw met een kinderwagen. Zou zij vandaag al nagedacht hebben over de zin van het leven?, vroeg ik mij af. Vast wel.

Schuldgevoel

Een steeds groter wordend schuldgevoel maakte zich vervolgens van mij meester. Ik besloot onmiddellijk de hele Zingevingstest te gaan maken.

Er kwamen veertien onderwerpen aan bod waarbij je steeds moest kiezen uit vier stellingen. Op de achtergrond zwol inmiddels dreigende filmmuziek aan. Daar ging ik dan.

Een van de eerste opgaven ging over ‘werken’. Ik kon kiezen uit ‘Werken betekent voor mij samenwerken’, ‘Ik werk voor het geld’, ‘Ik werk om bij te dragen aan een betere wereld’ en ‘Mijn werk is mijn leven’.

Manipuleren

Het probleem met het maken van dit soort tests is dat je – als je ze een beetje handig invult – de uitslag, zeg maar je spirituele profiel, kan manipuleren. Natuurlijk werk ik voor het geld; denkt u dat ik deze prachtige columns voor niks tik? Maar ja, vul je dat in, dan denk je te veel aan je zelf, hoor ik de Grote Bedenker van de Zingevingstest denken. Ook als je werk je leven is, ben je misschien wel een grote egoïst. En natuurlijk wil ik bijdragen aan vrede, veiligheid en het duurzaam afvoeren van gebruikte theezakjes. Maar doe ik dat niet, dan ben ik waarschijnlijk een cynicus. Voor ik het vergeet: ik werk graag samen. Maar ik doe dingen ook heel graag in mijn eentje. Heerlijk!

Gelukkig, een vraag over ontspanning. Weer vier keuzes. ‘In mijn vrije tijd beoefen ik mijn hobby’, ‘spreek ik af met anderen’, ‘ga ik winkelen’ en als laatste: ‘doe ik vrijwilligerswerk’. Mijn hobby is met anderen afspreken en dan gezellig samen gaan winkelen, dacht ik meteen. Maar keiharde conclusie was toch dat ik niets vrijwillig doe voor de maatschappij. Dat coachen van een voetbalteam lag ook alweer jaren achter mij. Met elke vraag die ik moest beantwoorden, werd ik somberder. Steeds weer voelde ik die opgeheven vinger boven mijn hoofd. Je bent een slecht, zinloos mens! Foei!

De uitslag van de test viel me gek genoeg mee: ik blijk mijn leven wel degelijk ‘in dienst van anderen’ te stellen. Intussen had al dat zin toekennen aan zaken uit mijn leven me wel doodmoe gemaakt. Volgens mij is het ook helemaal niet nodig.

Sardinië

In 2014 gingen vier Nederlandse studenten naar het Italiaanse eiland Sardinië, om daar het op dat moment oudste gezin ter wereld te onderzoeken. Samen waren die zes zussen en drie broers maar liefst 820 jaar oud. De oudste zus was 106.

Ik kan me vergissen, maar ik stel me zo voor dat die oudjes nog nooit in hun leven een zingevingstest hadden gedaan. De studenten constateerden dat de Sardijnen er vooral een ontspannen levenshouding op nahielden. “Iedereen wil iets voor je doen. Als je de weg vraagt, lopen ze met je mee tot het punt dat je zoekt. Niemand maakt zich druk over het feit dat ze dan zelf een kwartier later op het werk komen.” Hun werk was dus niét hun leven.

Andere eyeopener voor de studenten: “Mensen bidden er dagelijks en danken God voor weer een mooie dag.’

Er voor een ander proberen te zijn, niet al te hard werken en dankbaar zijn voor het moois dat je ten deel valt. Misschien is dat uiteindelijk wel de zin van het leven.

Maar denk er – terwijl je rustig doorademt – vooral niet te veel over na.

Lees ook:
De grote zingevingstest

Zingeven is als ademen, iedereen doet het de hele dag. Maar hoe? Wat vindt u belangrijk? Wat geeft u zin? Hoe maakt u zin? Doe de Zingevingstest en kom erachter.

Trouw-redacteur Stijn Fens volgt de katholieke kerk al decennia op de voet en schrijft columns over het geloof en zijn persoonlijk leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden