Grietje Braaksma. Beeld Grietje Keke Keukelaar
Grietje Braaksma.Beeld Grietje Keke Keukelaar

De zin vanGrietje Braaksma

De zin van Grietje Braaksma: Hard werken, niet zeuren

Meer en minder bekende Nederlanders vertellen over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Grietje Braaksma (61), bedrijfsleider bij boekwinkel Broese in Utrecht, boekenrecensent bij NPO Klassiek.

Maaike van Houten

“Je krijgt veel van huis mee, en een van de dingen die mijn vader altijd zei is: het is niet erg om hard te werken, maar doe wel waar je hart ligt. Dat heb ik altijd voor ogen gehouden.

“Ook het niet-zeuren heb ik van mijn ouders. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Friesland. De koeien moesten gemolken worden, of mijn vader het nou leuk vond of niet. Dan kun je het maar beter leuk vinden.

“Dat is met werk ook zo. Mijn drive is nieuwsgierigheid, naar dingen, naar mensen. Dat is een fantastische motivatie. En als het even niet leuk is, dan lossen we dat op. Je kunt dingen beter aanpakken, dan dat je erover zeurt.

“Ik kwam heel toevallig in het boekenvak terecht. Na het vwo wist ik niet wat ik moest gaan studeren. Ik ging in boekhandel De Tille in Leeuwarden werken. De toenmalige eigenaar vond dat ik met mijn vwo niet achter de kassa moest zitten.

“Hij had vertrouwen in me, hij was iemand die in me geloofde. Dat is geluk, maar het is ook een kwestie van de juiste mensen tegenkomen én naar de juiste mensen luisteren.

Een half uur per dag niks doen

“Ik werk rond de vijftig uur in de week en thuis doe ik ook nog weleens wat, thuis en werk lopen in elkaar over. Van de psycholoog René Diekstra heb ik geleerd dat creatieve mensen een half uur per dag niks moeten doen. Geen telefoon, geen boek. Ik moet dat stille half uurtje niet verwaarlozen, het levert me veel op. Het voedt mijn ideeën, mijn creativiteit.

“Hard werken doe je niet alleen in uren, maar ook in intensiteit: hoe werk je? Ik ben een intelligente werker. Als iets sneller kan, dan zorg ik dat dat gebeurt. Ik weet waar mijn zwaktes liggen. Als een ander iets beter kan dan ik, dan vraag ik die. Ik blijf niet doormodderen.

“Ik kan ook goed fouten toegeven. Ik zeg weleens iets waarvan ik achteraf spijt heb. Dan zeg ik: dat had ik niet moeten zeggen, dat verdien je niet. Ik merk dat dat fijn is.

“Ik doe naast mijn werk ook nog van alles. Er zijn wel mensen die me vragen: hoe doe je dat allemaal? Elke maandagmiddag ben ik bij mijn taalmaatje, die help ik met Nederlands. Natuurlijk kan ik dat erbij doen. Ik heb zoveel gekregen, dan kan ik ook wel wat terugdoen voor de samenleving.

Ik vind dat er heel veel wordt gezeurd

“Ik kook ook elke week voor een vriendin. Ik sta toch in de keuken, dus kan ik net zo goed wat meer maken. Ik ga naar de film, ik bezoek mensen. Lezen doe ik in het ov. Dat doe ik heel gedisciplineerd.

“Ik zeur nergens over, niet over het harde werken en ook niet over andere dingen. Ik was eens in Australië, daar ontmoette ik iemand die zei: Nederlanders beginnen altijd meteen te zeuren, jij bent de eerste die dat níet doet. Ik vind dat er heel veel wordt gezeurd. Het is zonde van de tijd, en je infecteert anderen ermee.

“Als je niet zeurt, dan lijkt het misschien alsof je het jezelf heel makkelijk maakt, of dat alles je makkelijk afgaat. Dat is natuurlijk niet zo. ‘Grietje is het hardst voor zichzelf’, zei iemand over mij, en dat is zo. Ik kan goed relativeren, dat is het.

“Ik geniet ontzettend van hard werken. Het is mooi als dingen zijn gelukt, als iets mooi is geworden, als ik een goed gesprek heb gehad. Dat zeg ik ook tegen jonge medewerkers: als iets goed gaat, vergeet dan niet ervan te genieten.

Lees ook:

De zin van Huub ter Haar:

‘Door in je lijf te zijn, ontstaat ruimte en liefde’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden