De zin vanFrancis van Broekhuizen

De zin van Francis van Broekhuizen: ‘Als God ergens een deur dicht doet, zet Hij ergens anders een raam open’

Francis van Broekhuizen Beeld Martje van der Heijden
Francis van BroekhuizenBeeld Martje van der Heijden

In tijden van corona vertellen meer of minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Dit keer: operazangeres Francis van Broekhuizen.

Op 14 maart zou de opera ‘Bruid te Koop’ van de Nederlandse Reisopera in première gaan, waarin ik een rol had. Twee dagen ervoor werd de voorstelling gecanceld. Eerst dacht ik nog: Die twee weken lockdown, daar komen we wel doorheen. Maar het ging steeds langer duren. En ja, dan krijg je wel steeds meer de zenuwen. Voor de culturele sector in het algemeen. Niet zozeer voor mijzelf, want ik ben allerlei andere dingen gaan ondernemen.

“Zo ben ik begonnen met het zingen van liedjes op mijn You­Tube-kanaal. Gewoon vanuit mijn studeerkamer, zonder ­make-up. Helemaal niet als ­opera-­diva. Ik zong wel mijn grote aria’s, maar ook liedjes van ­Barbara Streisand. Ik zit inmiddels al op 112 afleveringen. Dat is veel, hè? Gewoon de mensen een beetje troost bieden, een hart ­onder de riem steken, meer wil ik niet. De mensen waren gelijk ­enthousiast en vroegen: ‘Heb je ook een cd?’ Die is er nu. Leuk toch?

“Verder heb ik doordat al die optredens wegvielen, eindelijk mee kunnen doen aan het tv-­programma ‘De slimste mens’. Daar was ik al een paar keer voor gevraagd en elke keer kon ik niet omdat ik in een of andere operaproductie zat. Mijn doel was om één aflevering te overleven. Dat is gelukt. Misschien zie je me nog terug in de finaleweek.

The Sound of Music

“Ik blijf, ook in deze tijd, toch altijd weer hangen bij wat moeder-overste zegt in ‘The Sound of Music’: ‘Als God ergens een deur dicht doet, zet Hij ergens anders een raam open’. Die zin moet je maar bij dit stuk neerzetten.

“De lockdown is natuurlijk een enorme deur. Zelf ben ik wat werk betreft redelijk coronaproof: zet mij vijf meter van een piano met een pianist erachter en ik zing. Ik treed ook weer gewoon op. Vaak in de tuinen van verzorgingshuizen. Bij een van die concerten zei ik tegen de bewoners van het huis: ‘U bent mijn raam. Ik mag weer iets doen dat ik heel fijn vind. U heeft er hopelijk plezier van. Maar u weet niet half hoeveel u mij helpt.’ Deze optredens en die cd die ik nu heb gemaakt, zijn de ramen die voor mij open zijn gegaan. Naar mijn idee heeft Onze Lieve Heer daar ook een rol in. Hij vangt je op en leidt je naar iets nieuws.

“In wezen is die lockdown een soort retraite. Ik wilde vroeger non worden en nu ben ik toch een beetje in het klooster terechtgekomen. Van mijzelf ben ik natuurlijk best wel praterig, maar ik kan ook thuis rustig een boek zitten lezen of een beetje voor me uit zitten staren op zoek naar stilte.

“Maar dat laatste is wel weer lastig als je, zoals ik, in de Randstad woont. Het is eigenlijk nooit stil, er is altijd een vliegtuig of een tram die voorbijkomt. Vanochtend hadden we hier – midden op het speelveldje – een jongen die het uitmaakte met zijn vriendin. Ik dacht eerst dat de radio aanstond, maar het was dus live.

“Als er zulke grote dingen als corona gebeuren die niet te plaatsen zijn, is het fijn dat je dat bij iemand neer kan leggen. Gewoon een kaarsje opsteken of een Weesgegroet bidden. Dan zullen er mensen zijn die zeggen: ‘Dan neem je zelf niet de verantwoordelijkheid voor dingen’. Dat is misschien wel zo, maar het is toch goed dat er iemand is die je hier doorheen kan slepen. Ja toch?”

Lees ook :

De zin van Claudia de Breij: ‘Maar je kunt het toch weer repareren?’

‘We kunnen nu wel wijze lessen gaan delen, en zeggen: Ach mensen, zie toch de zon schijnen, maar wat als we nog niet in het donker zijn aangekomen?', zegt cabaretier en zangeres Claudia de Breij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden