De zin vanMohammed Benzakour

De zin die Mohammed Benzakour troost. ‘Ontroerend’

Mohammed Benzakour. Beeld Arie Kievit
Mohammed Benzakour.Beeld Arie Kievit

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: schrijver, publicist en imker Mohammed Benzakour.

Op mijn toilet hangt een tegeltje, met daarop het gedicht ‘Roeping’ van Gerard Reve, in zijn eigen handschrift. Er zijn mensen die het wat oneerbiedig vinden, dat Reve op het toilet hangt. Dan zeg ik: nee, het toilet is een heel mooie plek om even rustig na te denken. Reve heeft het opgedragen aan de Zusters van Liefde in Weert, waar hij een tijdje heeft gewoond.

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
voor dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet savonds reeds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

Ik vind het een enorm troostrijk gedicht, het is een van de weinige die ik uit mijn hoofd ken. We horen in de media voortdurend allerlei kabaal, maar de zusters die oude mensen wassen, die hoor je nooit. Ze komen niet op televisie, ze sterven anoniem. Die mensen, die in stilte goed werk doen, dat zijn de mensen die er echt toe doen in de wereld. Ze schreeuwen niet, maar ze dragen ondertussen wel het land.

Het gedicht is ook persoonlijk van waarde voor mij, want ik herken hierin mijn moeder. Mijn moeder kwam in de jaren zeventig van Marokko naar Nederland. Ze behoorde tot een groep arbeidersvrouwen die maar weinig connectie hadden met de Nederlandse samenleving, maar die wel in alle stilte, met liefde en toewijding, alles hebben gegeven. Ze heeft altijd een anoniem bestaan ­geleid: ze sprak geen Nederlands, was zelfs analfabeet. Haar wereld ­bestond uit het huis, de tuin, mijn vader en de kinderen. Ze heeft nooit een boek gelezen of een theaterstuk gezien. Niemand heeft ooit van mijn moeder gehoord, niemand heeft haar ooit geïnterviewd, maar toch was haar betekenis enorm: ze heeft vijf kinderen grootgebracht, die allemaal goed zijn terechtgekomen.

Die mensen hoor je niet

Toen mijn moeder ziek werd, moesten wij als kinderen voor haar zorgen. Toen waren de rollen plots omgedraaid. In die periode besefte ik pas goed wat een prestatie mijn moeder had geleverd. Wij vonden het met zijn vijven loodzwaar om te zorgen voor onze moeder, maar zij heeft in haar eentje gezorgd voor ons vijven. Mensen zoals mijn moeder hoor je niet, maar ze zijn wel heel belangrijk voor het voortbestaan van de samenleving.

Ik vind in toenemende mate dat datgene wat er echt toe doet, die verhalen van gewone mensen, niet vaak genoeg in de media te zien en te horen zijn. Vooral de televisie vind ik daarin erg doorgeschoten. Ik heb ook geen televisie meer, ik heb hem negen jaar geleden het huis uitgegooid. Dat is een van de beste beslissingen uit mijn leven geweest, ik heb dat ding geen dag gemist.

De laatste zin van het gedicht vind ik ontroerend: toch goed dat er een God is. Het is troostend om te weten dat er een instantie is die uiteindelijk oog heeft voor al dat goede werk wat mijn moeder, of iemand als zuster Immaculata, al die jaren in stilte heeft gedaan. God heeft alles gezien.

Het laatste boek van Mohammed Benzakour, ‘Door de ogen van Fadil’ is in februari verschenen bij Ambo Anthos.

Lees ook:

De zin van Judith Koelemeijer: Wees kalm te midden van het lawaai en de haast

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Dit keer schrijfster Judith Koelemeijer, die werkt aan de biografie van Etty Hillesum.

Rikkert Zuidervelt: ‘Je moet niet te veel naar beneden kijken, achterom al helemaal niet’

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Deze aflevering: zanger Rikkert Zuiderveld van het zangduo Elly en Rikkert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden