De tank vol en daarna even een kaarsje branden

Snelwegkerk langs de Duitse A45 bij Siegen. Beeld © epd-bild / Friedrich Stark
Snelwegkerk langs de Duitse A45 bij Siegen.Beeld © epd-bild / Friedrich Stark

Een sanitaire stop, even tanken, een kopje koffie halen of een vette hap; het kan allemaal langs de Nederlandse snelweg. Maar maandag en dinsdag kunnen automobilisten hun reis ook even onderbreken voor een moment van bezinning in een pop-up snelwegkerk.

Marinde van der Breggen

In Duitsland kun je door het hele land verspreid zo'n veertig godshuizen vinden voor vermoeide reizigers. Speciale bordjes bij een afrit geven aan dat op die plek een Autobahnkirche te vinden is. De Nederlandse Elsbeth Fraanje maakte vorig jaar een documentaire over die snelwegkerken. Ze won er een Gouden Kalf mee. Komende woensdag zendt de Evangelische Omroep de film uit.

Maar om de boodschap van de film écht over te brengen, leek het de omroep leuk om Nederlandse automobilisten ook eens stil te zetten langs de rijbaan. Op de parkeerplaats Neerduist aan de A1 bij Amersfoort zal een gebouwtje verrijzen dat wordt bemand door Rikko Voorberg, die in Amsterdam de PopUpKerk leidt. Twee dagen lang verwelkomt Voorberg iedereen die even wil bidden - en dat 'in de ruimste zin van het woord', vertelt programmamaker Tom Mikkers van de EO.

Tekst loopt door onder de afbeelding

null Beeld TRBEELD
Beeld TRBEELD

"In de documentaire zie je dat die snelwegkerken voor ieder op zijn eigen manier functioneren als gebedshuis. Sommigen bidden voor een voetbalwedstrijd, of danken voor goede seks. Andere mensen delen hun hele levensverhaal." Net als in de Duitse snelwegkerken, komt in de Nederlandse 'sjieke tent' een gebedenboek waar bezoekers hun ei in kwijt kunnen.

De actie is wel iets meer dan alleen promotie voor de film, zegt Mikkers. "We hopen dat het mensen tot nadenken stemt over waar ze in het leven staan."

Lees ook: De kerk als schatkamer van rites en tradities

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden