null Beeld

PodcastDe Roomse Loper

De Roomse Loper: over de kerk in Amazonië en barok in het Rijksmuseum

Stijn Fens en Christian van der Heijden

In de tweewekelijkse podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.

Querida Amazonia. Dat is Spaanse voor ‘Dierbaar Amazonië’: de titel van de nieuwste postsynodale apostolische exhortatie van paus Franciscus.

Wat betekent dit belangrijke document over het Amazonegebied voor de celibaatsplicht van priesters en de positie van vrouwen in de Kerk? Onze podcasters doen een poging tot duiding, maar geven eerlijk toe dat ze de Argentijnse paus niet helemaal kunnen volgen in zijn redenering.

In het verlengde van dit onderwerp ook aandacht voor een recent pleidooi van een Duitse hoogleraar voor de scheiding van de drie ambten van Christus. En: goed nieuws voor barokliefhebbers.

Want topstukken uit Rome van zowel Caravaggio als Bernini zijn te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. De Roomse Loper nam alvast een kijkje en sprak op zaal met hoofddirecteur Taco Dibbits en conservator Frits Scholten.

De Roomse Loper

U kunt De Roomse Loper beluisteren via Omny, iTunes, Spotify en Google Podcasts. Volg De Roomse Loper ook op Twitter.

Beluister eerdere afleveringen via trouw.nl/deroomseloper..

Lees ook:

De paus is helder: aan het celibaat wordt niet getornd

Na maanden van felle discussies binnen de rooms-katholieke kerk, waarin zelfs emeritus paus Benedictus XVI betrokken raakte, schept de paus nu duidelijkheid: het celibaat blijft heilig, ook in het Amazonegebied, waar nauwelijks priesters te vinden zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden