De rechten van ongelovigen worden in de meeste landen geschonden

De Saudische blogger Raif Badawi zit al meer dan vijf jaar vast wegens kritiek op religieuze leiders. Beeld epa
De Saudische blogger Raif Badawi zit al meer dan vijf jaar vast wegens kritiek op religieuze leiders.Beeld epa

Verreweg de meeste landen schenden de rechten van ongelovigen. En in 85 van de 196 landen geldt dat die ernstig of zwaar worden geschonden.

Marije van Beek

Dit stelt het jaarlijkse Freedom of Thought Report van de International Humanist and Ethical Union, dat vandaag verschijnt. Onder meer China, Saudi-Arabië, Sudan, Irak en Afghanistan scoren slecht in het rapport.

Er zijn 36 landen die religiekritiek actief bestraffen. Zo zijn er de blasfemiewetten van Pakistan: sinds de introductie daarvan in 1988 heeft het land meer dan duizend mensen vervolgd. Tientallen overtreders zitten nog in de dodencel. Behalve van de overheid hebben ongelovigen ook te vrezen van burgers die het ‘recht’ in eigen hand nemen. Andere landen verbieden het ‘beledigen van de religie’ of het ‘kwetsen van religieuze gevoelens’. 74 landen hebben juridische constructies die hier op lijken, en die de gewetensvrijheid en vrijheid van meningsuiting beperken.

In 13 voornamelijk islamistische landen staat de doodstraf op geloofsafval. Zoals in Saudi-Arabië, waar de blogger Raif Badawi al meer dan vijf jaar vastzit wegens kritiek op de religieuze leiders. Zijn vrouw Ensaf Haider, die tegenwoordig in Canada woont, schreef een voorwoord in het rapport. Haar man noemt zichzelf een liberale moslim, schrijft ze. ‘Dat hij de islam zou hebben verlaten werd gebruikt om hem te demoniseren.’

Regeerakkoord

Donderdag krijgt mensenrechtenambassadeur Kees van Baar een exemplaar van het rapport uitgereikt van het Humanistisch Verbond (HV). Volgens HV-voorzitter Boris van der Ham moet juist de Nederlandse regering zich, ‘als vertegenwoordiger van een van de meest seculiere landen ter wereld’, inzetten voor de vrijheid van levensovertuiging van gelovigen én niet-gelovigen. “In het regeerakkoord staan wel de bescherming van vervolgde christenen en lhbti op de agenda, maar niet die van kwetsbare bedreigde ongelovigen. Uit het Freedom of Thought Report blijkt dat niet-gelovigen in hetzelfde rijtje thuishoren en steun van dit kabinet verdienen.”

Deze week startte het Humanistisch Verbond een donatiecampagne voor het nieuw opgerichte fonds ‘Vrijdenkers in gevaar’. Op whatsmycrime.nu vertellen gevluchte ongelovigen in video-opnames hoe het is om als misdadigers behandeld te worden.

Lees ook: Alleen in stilte kun je ex-moslim zijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden