Beeld Maartje Geels

Tempelgangers Fatima Essahsah

‘De Profeet hielp ook in het huishouden’

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag: Fatima Essahsah (33) uit Amsterdam, die een lezing voor ‘alleen zusters’ bijwoont.

Het eerste dat opvalt

De stoelen in de bruiloftszaal op een industrieterrein nabij station Amsterdam Sloterdijk zijn allemaal bezet. Door negenhonderd jonge vrouwen, millennials, die grotendeels een hoofddoek dragen en vanuit het hele land zijn afgereisd. Ze hadden allemaal de 25 euro over voor de lezing van de Amerikaanse islamitische schrijfster en predikster Yasmin Mogahed. 

Zo ook de 33-jarige ondernemer en sieradenontwerper Fatima Essahsah uit Amsterdam, die fan werd door een gedichtenboek van Mogahed. Geschreven in een ‘donkere tijd’ die de auteur had meegemaakt, zegt Fatima. “Net als ik. Ik heb mijn moeder verloren toen ik tien was – en dat heeft me bij het geloof gehouden. God en mij, daar komt niemand tussen.”

Ze is hier met haar twee zussen. Een zusters-uitje is het overigens ook – op de affiche was te lezen dat ‘alleen zusters’ hier welkom zijn.

Wat is het programma vandaag?

Met de begeestering van een evangelische voorganger en de stamina van een zwaargereformeerde dominee vuurt Yasmin Mogahed twee uur lang haar woorden op de zaal af. Het liefdesleven is een thema – daarover krijgt ze vaak lezerspost. “Allah houdt niet van je om hoe dun je bent of om hoe lichtgekleurd je bent, maar omdat je zijn schepsel bent”, zegt Mogahed. En: “De Profeet hielp ook in het huishouden.” Fatima maakt af en toe een instemmend geluid.

Fel is ze over vrouwen die in relaties blijven waarin misbruik voorkomt. Net zo jammerlijk vindt ze het advies dat zulke vrouwen in de islamitische gemeenschap vaak krijgen: “Heb sabr, zuster”. Fatima fluistert de vertaling van de Arabische term: “Geduld”. Volgens Mogahed leren vrouwen zo om medeplichtig te worden aan hun eigen misbruik, en wordt de religie misbruikt om hen te overheersen. “Sabr betekent niet: keer je andere wang toe. Dat is niet de islam.”

Aandachtig luisterend speelt Fatima met haar armband, een champagnekleurig sieraad met panterkoppen. Mogahed zegt dat God in je leven de eerste moet zijn, en niet, bijvoorbeeld, je zoon. Gelach in de zaal. En applaus, als ze dit een verkeerd gebruik noemt, met als gevaar dat je zo een narcist opvoedt. 

Tijdens de pauze vertelt Fatima dat ze haar ‘he-le-maal voelt’. “Van vriendinnen hoor ik dat ze de juiste partner niet kunnen vinden omdat veel mannen zo verwend zijn. Anno 2019 zit een vrouw niet te wachten op iemand die verwacht dat zij zeven keer per week kookt.” Al valt het woord feminisme niet, zegt Fatima, ‘dat is wel waar ze het over heeft’.

Zijn er rituelen?

Knuffels. Het soort innige omhelzingen voor bij een aangenaam weerzien. Ook Fatima komt zeker drie bekenden tegen. Een zakenrelatie, iemand met wie ze ooit huiswerkbegeleiding deed, en haar oppas. “Het is wel echt ons-kent-ons hier, hè?”

Wat hier niet de bedoeling is

Naast bij een foute man blijven zijn er volgens Mohaged nog een paar dingen die niet de bedoeling zijn. Wiet roken, alcohol drinken, en ongedefinieerde ‘zondes’ die ze wijt aan de gebrekkige seksescheiding in Europa en de Verenigde Staten. 

En oh ja, als je wilt dat al haar adviezen werken, moet je wel vijfmaal daags bidden. “Anders werkt het niet.”

Fatima zucht even als ze dat hoort. Dat bidden lukt vaak niet omwille van de lange dagen die ze maakt, vol met werk, en de zorg voor haar driejarige zoontje, zegt Fatima. “Ik zeg net tegen m’n zus: dat is zo’n eeuwige strijd. De islam zit voor mij ook niet in wetten en regels. Maar als ik dan weer bid denk ik: hoezo doe ik het niet elke dag?”

Lees ook:

Glenn Rietveld (28) uit Den Haag is op pad met de Motor Vrienden Club met de Bijbel: ‘God rijdt altijd met ons mee’. 

Chantal Clarijs (44) uit Breda doet aan Ecstatic Dance: ‘Hier mag ik even helemaal Chantal zijn’.

Ila Bovenlander (71) gaat naar het ochtendgebed in het Dordtse stadsklooster: ‘Er schuilt zoveel kracht in de vroegte’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden