null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

De mythologische onzin die een in Himachal Pradesh een handjevol herders brodeloos maakt

Eildert Mulder

Gelukkig zijn er in deze dagen van een dreigende atoomoorlog ook nog mensen die zich met hoofdzaken bezighouden. Zoals in het district Odura in de deelstaat Himachal Pradesh, in het noorden van India, bij het Himalayagebergte.

De vraag is daar of braakliggend land, waar al talloze jaren geen echte akkerbouw heeft plaatsgevonden, wel of niet toebehoort aan moslimherders, Gujjars. Die laten er hun kuddes grazen en verbouwen er her en der wat gewassen die ze tot veevoer vermalen. Ze zijn semi-nomaden. ‘s Zomers trekken ze naar de bergen want dan is het in de vlakte te droog en te heet. De winter brengen ze door in de betwiste vlakte, want dan vriest het in de bergen.

Het verhaal is te lezen op article-14.com, een website met veel informatie over Indiase moslims en lage hindoe-kasten. Militante hindoes eisen sinds kort de weidegrond van de Gujjars op. Ze willen daar gaushala’s bouwen, verzorgingshuizen voor bejaarde, zieke, gehandicapte en dakloze heilige koeien. Volgens hen maken de Gujjars zich schuldig aan ‘landroof-jihad’.

Dat begrip kent de sharia niet. Maar sinds de hindoepartij BJP India regeert heeft de theorievorming rondom het leerstuk van de jihad een even hoge als absurde vlucht genomen. Moslimgeleerden hadden er al vele boeken over volgeschreven. Maar in India doen zich nu veelsoortige nieuwe vormen van heilige oorlogvoering voor, althans in de barokke verbeelding van islamofobe hindoes. Zoals rijst-jihad, bedoeld om hindoes te vergiftigen. Kijk uit voor islamitische koks! Of liefdes-jihad, waarbij moslimmannen hindoemeisjes het hoofd op hol brengen om ze vervolgens te dwingen moslim te worden. Nog een variant, actueel in coronatijd: spuugjihad. De filmster Shahrukh Khan, moslim, werd daarvan beschuldigd. Hij zou een collega hebben bespuwd, kort voor haar crematie. Foto’s ‘bewijzen’ het. In werkelijkheid verricht hij op het vastgelegde moment een gebed.

De narigheid in Indora begon met een dode heilige koe, gevonden aan de kant van een weg. Volgens een lijkschouwer was het rund een natuurlijke dood gestorven. Het had verwondingen, maar die waren toegebracht door roofdieren. Er waren geen sporen van slacht.

De nepnieuws-tamtam wist beter. Het edele beest zou zijn gedood door de moslimherders. Plotseling kregen die bezoek van het energiebedrijf, dat de elektriciteitsmeters verwijderde. Ook vlogen er voorraadschuren in brand. Een rechter liet de meters weer installeren. Maar een procedure om de herders te verbannen loopt nog wel. Juridisch schijnen ze sterk te staan. Maar volgens de politie is het te gevaarlijk om te blijven. Het zijn zo’n tachtig families, overigens voor de helft hindoes. Helaas van de laagste kasten. Ook die ben je als eerzame burger van stand liever kwijt dan rijk.

Deze lokale etnische zuivering, hoe bescheiden ook, moet het ideaal van de Hindutva, een zuiver hindoeïstisch India, van vreemde smetten vrij, dichterbij brengen. Die hele Hindutva van premier Modi en zijn geestverwanten, aangenomen dat ze zoiets als een geest hebben, is niets anders dan een rampzalige nostalgie naar een verloren paradijs dat nooit heeft bestaan maar wel de poorten van de hel kan openen.

Het is net zoiets als de Germanen-nonsens van Hitler of de sociopathische ‘Russische ziel’ van Poetin. Allemaal mythologische onzin die in Himachal Pradesh een handjevol herders brodeloos maakt maar elders in de wereld rivieren van bloed veroorzaakt.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden