Interview

De MeToo-discussie: we gaan van Rothko naar Mondriaan

Victory Boogie Woogie van Mondriaan in het Gemeentemuseum. Beeld ANP

Waar ligt de grens bij grensoverschrijdend gedrag? Peter Henk Steenhuis spreekt met Denker des Vaderlands René ten Bos over de discussies rond #MeToo en voltooid leven.

“'Kijk, als we mannen en vrouwen bij elkaar brengen – in de samenleving, op de werkvloer – kun je niet verwachten dat er geen seksuele spanningen zullen ontstaan.' Dit zei Fay Weldon afgelopen weekeinde in de Volkskrant. Ik heb genoten van het interview", zegt de Denker des Vaderlands. "Zij ontkent in alle toonaarden dat het mogelijk is een paar regels op te stellen hoe mannen zich moeten opstellen tegenover vrouwen.

De discussie over MeToo past in een ontwikkeling die me doet denken aan schilderijen van Mark Rothko.

"No.21 (Red, Brown, Black and Orange)" van Mark Rothko (links) Beeld REUTERS

Je ziet een rood vlak en een donker vlak. Ergens gaat rood in donker over, maar je kunt niet precies bepalen waar. De grenzen tussen de kleuren zijn onduidelijk. Dat onduidelijke gebied noem ik de indifferentiezone. Die zone is voor mij het interessante gebied."

Nooit eenduidig

"Wat rood is, is verboden. De beschuldigingen tegen filmproducent Harvey Weinstein zijn oninteressant, de man moet voor de rechter komen. Wat groen is, is toegestaan. Ook niet zo spannend. Het lijkt erop alsof we dat tussengebied steeds meer willen vastleggen, willen definiëren. Dat bedoelt Weldon ook als ze zegt: “Je kunt wel met hoogdravende woorden een einde bepleiten aan het seksisme en je kunt vast een hoop mensen achter zo’n leuze scharen, maar zo’n doel kun je nooit bereiken."

Ten Bos: "Dat definiëren zal niet lukken als het om menselijke relaties gaat. Interactie is nooit eenduidig. De neiging een heldere lijn te willen definiëren, zie je vaker terug in de samenleving, bijvoorbeeld in de discussie over voltooid leven. Stel een aantal kenmerken op van wat een voltooid leven is, en we weten hoe we wanneer en waar moeten handelen. Gaat niet. Daarvoor is het leven te ingewikkeld.

Leven is experimenteren. Als we wegglijden richting rood, dan moeten we onszelf corrigeren of worden we hopelijk gecorrigeerd. In het groen zijn er geen problemen. Maar vaak zitten we ook tussen rood en groen in. Het enige wat we kunnen doen is daarover in gesprek blijven. Maar niet te veel, alsjeblieft. Nu gaat het over hoe je de die indifferentiezone kunt verengen: als het ware tot een strakke heldere streep. Wat er in de MeToo-discussie plaatsvindt, zou je kunnen zien als een soort Mondrianisering van menselijke interactie."

Lees hier meer artikelen over René ten Bos, Denker des Vaderlands

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden