null Beeld
Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

De kerstboom van Mohamed Salah

Eildert Mulder

Woensdag bezetten Trump-aanhangers het Capitool in Washington en vierden oosterse christenen hun eerste kerstdag. En vandaag zet in Liverpool de voetballer Mohamed Salah zijn dennenboom bij het grofvuil.

Salah was de afgelopen feestdagen zijn supporters een gebaar verschuldigd, zo moet hij hebben gedacht. Het werd een grootse geste. De Egyptische aanvaller van Liverpool FC plaatste op Instagram een foto van een weelderig opgetuigde joekel van een kerstboom, met daaronder zijn twee dochters, hijzelf en zijn vrouw. Zij keurig met hoofddoek.

Salah is een overtuigd moslim. In corona-arme tijden gebeuren er op Anfield Road twee dingen wanneer hij heeft gescoord. Zelf knielt hij neer op het gras voor een dankgebed, en vanaf de tribunes schalt een luid loflied op de islam. De fans zingen uit volle borst dat ook zij voortaan naar de moskee zullen gaan. Ze herhalen, al dan niet beschonken, hun beloftes na afloop in de pub. Vaste rituelen. Minstens één supporter bekeerde zich echt tot de islam. In 2019 deed hij zijn verhaal in The ­Guardian. En nu dus die kerstboom. Voetbaloecumene. Ook Egyptische christenen zullen blij zijn. Vroeger hadden die zelf trouwens geen kerstbomen, tegenwoordig wel, van plastic in alle kleuren en geleverd door het godsdienst hatende China.

De haatpost was ingecalculeerd

Salah kon verwachten dat niet al zijn geloofsgenoten blij zouden zijn. De haatpost die hij kreeg was in­gecalculeerd. Maar lang niet alle moslims zijn boos. ­Velen vinden die boom prima. Volgens de ­islam is ­Jezus niet de zoon van God, maar wel een profeet. Ook de islam leert dat Maria zwanger geworden is van Jezus zonder dat daar een man aan te pas kwam. Veel moslims vieren Mohammeds geboortedag, waarom dan ook niet die van Jezus?

Toch zijn de meningen verdeeld. De sultan van ­Brunei heeft alles wat naar Kerst riekt verboden. Hij vreest dat het feest het geloof van moslims zou kunnen ondermijnen. De vorst, een zuurpruim, heeft de afgelopen jaren stapsgewijs de sharia ingevoerd in zijn benauwde, steenrijke olielandje op de noordkust van Borneo. Christenen mogen nog wel thuis bescheiden kerst vieren, maar moeten dat melden aan het bevoegd gezag. Zo niet, dan wachten hun boetes of de cel. Niet echt verrassend was in Nigeria de aanval van Boko Haram op een christelijk dorp: elf doden, een afgebrand ­ziekenhuis, allemaal ter gelegenheid van Kerst.

Ook salafistische websites vermanen moslims de feestvreugde te mijden. Geen boom of cadeautjes. Gelijke profeten gelijke kappen: festiviteiten rondom de geboortedag van Mohammed veroordelen ze eveneens als afgoderij. Moslims maken zich, vinden salafisten, door een kerstboom in huis te halen ‘gelijkvormig’ aan christenen en dat verbiedt de profeet.

Jezus zou onder een palmboom zijn geboren

Die veroordeling van de boom is opmerkelijk. Terwijl de Bijbel in het verhaal over de geboorte van Jezus niet rept over een boom, doet de Koran dat juist wel. Jezus zou onder een palmboom zijn geboren. Net als naald­bomen blijft ook een palm het hele jaar groen. In het oude Egypte waren palmen een symbool van de over­levingskracht van de natuur.

Van salafisten geen bijval dus voor Salah. Wel kan hij zich beroepen op een shariageleerde met groot gezag. Twee jaar geleden zei Ali Gomaa, voormalig grootmoefti van Egypte, dat moslims best een kerstboom mogen hebben en dat ze ook Kerst mogen vieren. Dat verbod op ‘gelijkvormigheid’ slaat volgens hem enkel op kleding. Ook voetbal krijgt de zegen van deze milde moefti.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

In welke landen je beter geen kerst kunt vieren

Wie in Somalië woont, kan zijn kerstmuts beter in de kast laten. Kerstmis is daar verboden. Volgens Somalische media probeert de regering terreurgroep Al-Shabaab op deze manier mild te stemmen en zo aanslagen te voorkomen.

Lees ook:

Brunei voert sharia in. Nu ook voor niet-moslims

Geen alcohol, uitdagende kledij of buitenechtelijke kinderen krijgen. Doe je dat als inwoner van Brunei wel, dan staan je ernstige straffen te wachten. Denk aan hoge boetes, gevangenisstraffen en in het ergste geval amputatie of steniging. Het Aziatische land heeft de islamitische shariawetgeving ingevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden