De kanshebbers op de Socratesbeker vragen naar de mens

Vijf titels maken op 29 maart kans op de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van 2018. De prijs gaat elk jaar naar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende filosofieboek in het Nederlandse taalgebied. Eerdere winnaars waren onder meer Kees Vuijk (2018), Marjan Slob (2017) en René ten Bos (2016). 

De titels die dit jaar kans maken, verschillen op het eerste gezicht hemelsbreed. Zo gaat ‘Willen sterven’ van Paul van Tongeren over euthanasie en vraagt Alicja Gescinska (‘Thuis in muziek’) zich af wat muziek met ons doet. Gerben Bakker en Gert Jan Geling (‘Over politieke correctheid’) gaan in op het huidige debatklimaat . 

Toch hebben vier van de titels iets gemeen:  bezorgdheid dat  we onszelf  alleen nog zien als homo economicus: als producent, consument, concurrent. Het duidelijkst is dat af te lezen aan ‘Het goede leven en de vrije markt’ van  Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardwijk. Het boek bekritiseert het volgens deze VU-filosofen te ver doorgeschoten marktdenken. Maar ook in ‘Het begin van de melancholie’ klinkt maatschappijkritiek door. Volgens genomineerde Ben Schomakers heeft deze tijd geen geduld met treurende mensen. Onwenselijk, want vertelt verdriet ons niet juist wat de mens is? Net als kwetsbaarheid (Paul van Tongeren) en muziek (Alicja Gescinska). Het menselijke, blijkt uit deze genomineerde boeken, gaat het economische te buiten. 

De genomineerden: 

‘Willen sterven is hoogst problematisch’.

Een interview met Paul van Tongeren over zijn genomineerde boek.

Een voorpublicatie uit het ‘Het goede leven en de vrije markt’

‘Als het niet lukt om me goed te voelen, is er maar één schuldig: ikzelf’, aldus  Govert Buijs, Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk.  

Maakt muziek ons tot betere mensen?

De recensie van ‘Thuis in muziek’van Alicja Gescinska

‘Wanneer media bang zijn voor de reactie van de publieke opinie, dan wordt dat debat gesmoord

Een opiniebijdrage van Gerben Bakker en Gert Jan Geling over politieke correctheid.

Verdriet hoort bij het leven, of we dat willen of niet

Schomakers wil geen ‘pleidooi ten gunste van verdriet houden’. Maar hij wil verdriet ook niet zomaar zijn bestaansrecht ontzeggen, zoals in onze maatschappij met zijn afkeer van treurende mensen volgens Schomakers nogal eens gebeurt. Eerder wil hij verdriet onderzoeken als een mogelijke toegang tot ‘wie de mens is’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden