null Beeld
Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

De hel van de Oeigoeren, zelfs Dante verzint ‘m niet

Eildert Mulder

Er is een wereld van verschil tussen mensenrechten alleen maar schenden of ze compleet afschaffen. Dat laatste deed China bij de Oeigoerse moslims. De Tweede Kamer betitelde dat vorige week als genocide. Minister van buitenlandse zaken Blok wil dat woord pas gebruiken als een internationaal hof of de VN dat ook doet. Volgens hem pleegt China in de regio Xinjiang, woongebied van de Oeigoeren, wel ‘grootschalige schendingen van de mensenrechten’.

Verhullende diplomatentaal. Srebrenica doe je ook niet af als een ‘schending van de mensenrechten’. Dat was een drama van een andere dimensie, ook wel hel genoemd. Tot die categorie behoort wat nu in Xinjiang gebeurt, zelfs als je dat geen genocide durft te noemen.

De hel staat niet beschreven in een Conventie van Genève, maar bestaat wel. Wanneer je talloze mensen, omdat ze een eigen Turkse taal spreken en moslims zijn, opsluit en jarenlang hersenspoelt met ongetwijfeld stomvervelende ‘wijsheden’ van president Xi Jinping, dan is dat geestelijke massamoord en even absurd als fysieke genocide. Dante verzint het niet.

Er is zoveel bewijs over de hersenspoelgestichten en andere bizarre kwellingen, dat een Openbaar Ministerie er wel raad mee zou weten. Behalve Blok, zakte ook Wilders door het ijs. Hij is tegen de islam, niet tegen moslims, zegt hij. Hij had dat laatste kunnen bewijzen door de genocidemotie te steunen. Dat deed hij niet.

Extra aandacht krijgt de laatste tijd seksueel misbruik, van vrouwen en mannen, in de hersenspoelgestichten waarin mogelijk twee miljoen mensen verblijven. Getuigen hebben het over viespeuken in nette pakken.

Er is nog veel meer bloedstollende ellende. Zie daarvoor de website van het Uyghur Tribunal, dat begin juni in Londen zijn eerste openbare hoorzitting zal houden. Voorzitter is de Britse topjurist Sir Geoffrey Nice. Hij was aanklager in het proces tegen de voormalige Servische president Slobodan Milosevic. Eind dit jaar doet het tribunaal uitspraak.

Peking moet er niet aan denken dat de Oeigoeren onbekeerd naar buiten komen

De grote obsessie van het maoïstische bewind is gehoorzaamheid. China probeert de Oeigoeren in volgzame zombies te veranderen. Maar stel dat die hersenspoelingen mislukken. Je moet er, vanuit Pekings perspectief, niet aan denken dat die mensen ‘onbekeerd’ buiten komen. Ze eeuwig vasthouden is ook bezwaarlijk. Ze over heel China verspreiden als dwangarbeiders is minstens zo problematisch. Tenslotte zijn ze besmettelijke ideologische virussen. Het bewind zou wel eens in de verzoeking kunnen komen om minister Blok alsnog een onomstotelijk bewijs van genocide te leveren. Hij kan minstens waarschuwen dat China een weg is ingeslagen die kan eindigen bij uitroeiing.

Hoe obsessief het Chinese regime nog altijd is – vijftig jaar na de ‘culturele revolutie’ en ondanks een economisch wonder – blijkt ook op het eiland Hainan, vlakbij Vietnam. Ook daar wonen moslims, tienduizend. Ze spreken een soort Maleis. Utsuls heten ze. In een hersenspoelgesticht zitten ze niet, maar hun moskeeën gaan er wel aan. Het woord halal is verboden en de communistische partij jaagt op leden die stiekem moslim zijn gebleven. Samengevat: Xinjiang light.

De Oeigoeren beschuldigen Peking tenminste nog ergens van: terrorisme, separatisme en sektarisme. Maar een bedreiging vormt dat minuscule groepje Utsuls op Hainan echt voor niemand. En engere sektariërs dan president Xi Jinping kunnen ze niet worden. Zij boeten voor wat ze zijn, niet voor wat ze doen.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

Tweede Kamer vindt dat China genocide op Oeigoeren pleegt

In China vindt genocide plaats op de Oeigoerse moslimbevolking, zo stelt een grote Kamermeerderheid op initiatief van D66 en ChristenUnie. Deze zware politieke uitspraak kreeg geen steun van VVD, PVV en FvD.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden