null

InterviewVrouwelijke predikant

De eerste vrouwelijke dominee in de behoudende vrijgemaakte kerk: ‘Ik hoop dat mijn benoeming baanbrekend is’

Almatine Leene is de eerste vrouwelijke dominee in de behoudende vrijgemaakte kerk. ‘Ik heb felicitaties gehad van mensen die ook blij zijn voor zichzelf en voor de kerk.’

Maaike van Houten

Almatine Leene (35) droomde er al haar hele leven van predikant te worden in haar gereformeerd-vrijgemaakte kerk. Nu is het zover, binnenkort komt ze met man en drie kleine kinderen terug uit Zuid-Afrika en wordt ze dominee in de vrijgemaakte gemeente Hattem-Noord.

Leene is de eerste vrouwelijke predikant in dit behoudende kerkgenootschap met 115.000 leden en 270 kerken. “Ja, dit is een belangrijk moment”, zegt ze door de telefoon vanuit Stellenbosch, waar ze predikant is in de Nederduits Gereformeerde kerk en gastdocent aan de universiteit. Ze ging er zestien jaar geleden naar toe, omdat ze in haar eigen kerk in Nederland geen dominee kon worden.

Leene: “Nu wordt de theorie praktijk. Drie jaar terug is besloten vrouwen toe te laten. Dat was bijna een nog bijzonderder moment dan dit. Theologisch mocht het. Nu gebeurt het, er wordt weer een stap gezet.”

Eerder zei u dat u destijds bij het besluit van de synode tien minuten heeft gehuild. Zijn er nu weer tranen geweest?

“Ja, nu overviel het me weer. Ik volgde hier online de dienst waarin werd gezegd dat ik een van de kandidaten was. Dat mijn naam werd genoemd voor 900 mensen, dat maakt wel even kwetsbaar. Als ik bevestigd word in de gemeente, zal dat wel weer gebeuren.”

Het landelijke kerkbestuur bestuur van uw kerk bespreekt dit jaar de bezwaren van een minderheid van de gemeentes tegen de vrouw in het ambt. Is het voor u pijnlijk dat er nog steeds geloofsgenoten zijn die geen vrouwen op de kansel dulden?

“Dat zijn er gelukkig niet zoveel. Ik heb veel felicitaties gehad van mensen die blij zijn voor mij, maar ook voor zichzelf en voor onze kerk. Ik zou graag met de bezwaarden in gesprek willen. Ik heb de afgelopen tijd echt Gods leiding ervaren om predikant te worden in de GKv. Dat had toch niet gekund, als het van God niet zou mogen? Ik zou graag met de critici willen delen hoe God Hattem en mij bij elkaar heeft gebracht.”

Gerry Bos, een andere theoloog die is opgeleid tot vrijgemaakt predikant, kon geen vrijgemaakte gemeente vinden die het aandurfde met een vrouw, uit angst voor negatieve reacties uit de gemeente. Zij is nu uitgeweken naar de Nederlands gereformeerde kerk en is predikant in Nijmegen. Heeft u ook zo vaak moeten solliciteren?

“Nee. Dit was de eerste keer, Hattem kwam toevallig op mijn weg. Ik besef dat er gemeentes zijn die geen vrouw als dominee willen. Ik hoop dat mijn benoeming baanbrekend is, dat die de weg vrij maakt voor andere gemeentes. Ik hoop dat ze het minder eng gaan vinden. Er staan genoeg vrouwen klaar voor een mooie plek.”

Is Hattem-Noord een progressieve vrijgemaakte gemeente?

“In zekere zin wel, in diensten geven ouderlingen de zegen, vrouwen net zo goed. Maar het is vooral een jonge, actieve gemeente die vanuit Gods woord wil leven en waar gelijkheid is voor vrouwen en mannen.”

Komt met de vrouwelijke vrijgemaakte dominee ook de homoseksuele vrijgemaakte dominee in zicht?

“Mensen die bezwaren hebben tegen vrouwen beschouwen het vaak als een glijdende schaal: eerst de vrouw, dan de homo. Dat willen ze niet. Zelf vind ik het geen automatisme dat er op basis van de vrouw-in-het-ambt-discussie ook homoseksuele dominees worden toegelaten. Het is in zekere zin een andere discussie, maar die zal wel gevoerd moeten worden.”

Lees ook:

Komt de derde vrouwengolf bij de orthodoxen eraan?

Lang hebben orthodoxe protestantse kerken vrouwen geweerd als dominee en als lid van de kerkeraad. Er is verandering – en dat stuit op verzet, ook van vrouwen zelf. Op de agenda van de landelijke kerkbesturen staat de kwestie op de agenda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden