In de schaduw van de minaretEildert Mulder

De coronacrisis treft ook de Bin Ladens in het hart

Corona treft, financieel, ook Mekka in het hart. Of eigenlijk in het kunsthart, bestaande uit bombastische hoteltorens. Hooghartig blikken ze neer op het oorspronkelijke, organische hart van de heilige stad: de Kaäba, het kubus-gebouwtje waar de pelgrims tijdens de hadj in dichte drommen omheen cirkelen.

Het is een botsing van karakters: de protserige, hypermoderne hotels en de bescheiden, wellevende Kaäba, die ooit een buiging maakte voor de moeder van Abraham. Aan de voeten van die giga-hotels lijkt tegenwoordig het belangrijkste gebouw van de islam op een verdwaalde kabouter.

Hun arrogantie baat de hotels overigens weinig. Achter de schone schijn schuilt stille armoede, nu de pelgrims wegblijven. Ze ogen nog steeds even indrukwekkend, dat wel. De hoogste toren steekt ruim eenhalve kilometer in de lucht, 601 meter om precies te zijn. Vijfmaal de Utrechtse Dom en veertig keer de Kaäba.

De ‘koninklijke klokketoren’ heet hij, vanwege het grootste uurwerk ter wereld, aangebracht in de top van het gebouw. Duits fabrikaat. Vier wijzerplaten, elke windstreek één. Ze zijn aan de randen voorzien van vergulde zuilen en ze hebben wijzers van 22 en 17 meter. Heilige spreuken eren Allah al roept het gebouw eerder associaties op met Mammon. Zie wikipedia en huiver van ontzag. Anderhalf miljoen vierkante meter vloer, 250 voetbalvelden. De hadj benadrukt de gelijkheid van alle moslims, maar gelijken heb je in maten en soorten. Gelijken van de buitencategorie vertoeven in zo’n prachthotel, met alle luxe van dien, zoals een shopping mall van vier verdiepingen.

Sneu voor kroonprins Bil Salman

Er is een relatie tussen deze bouwsels en een evenmin kinderachtige wolkenkrabber in New York, de Freedom Tower, op de plek van de op 11 september 2001 verwoeste torens van het World Trade Center. Met 541 meter is de Freedom Tower een dorpstoren lager uitgevallen dan de klokkentoren in Mekka. Op de tekentafel was die minder hoog, maar de bouwers deden er een schepje bovenop. De aanslag op het oude WTC, 3000 doden, was voorbereid door Osama Bin Laden, geliquideerd door Amerika op 2 mei 2011. Datzelfde jaar bereikte de klokkentoren zijn voltooiing. Aannemer was de Bin Laden Holding, familie van. De Freedom Tower kwam drie jaar later gereed.

De Bin Ladens exploiteren nog steeds de hoteltorens maar trekken het financieel niet meer, meldt persbureau Reuters. De massamoord in Manhattan was niet het werk van hun holding. Toch blijft het bizar. Osama vernietigt de Twin Towers in New York. Andere Bin Ladens bouwen vervolgens in Mekka een kolos van jewelste, waarna corona het ‘nieuwe normaal’ inluidt.

In het oude normaal herbergde Mekka bij de hadj, die vijf dagen duurt, 2,5 miljoen gelovigen. Zo’n tien miljoen andere pelgrims deden het hele jaar door een ingekorte hadj, de umrah. De Bin Ladens hunkeren naar de terugkeer van de gelovigen. De holding is onmisbaar voor de Saudische overheid, zodat die in de geldbuidel zal moeten tasten om erger te voorkomen. Sneu voor kroonprins en ‘sterke man’ Mohammed Bin Salman. Eerder moest hij al beknibbelen op zijn oorlog in Jemen en nu dit weer.

Wel heeft hij nog een spaarpotje voor de overname van de voetbalclub Newcastle United. Maar Hatice Cengiz dwarsboomt hem. Zij was de Turkse verloofde van de journalist Jamal Khashoggi, ruim anderhalf jaar geleden aan stukken gezaagd in het Saudische consulaat in Istanbul. Ze geeft voorlichting aan de Engelse supporters over de bedorven vorst.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

Bedevaartsboycot: kun je nog met goed fatsoen naar Mekka?

De pelgrimage naar Mekka is vanwege de coronacrisis onmogelijk. Maar al vóór de crisis was er discussie onder moslims: wordt het niet tijd voor een bedevaartsboycot? Kan je eigenlijk wel op hadj gaan in een land dat mensenrechten schendt en oorlog voert tegen buurland Jemen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden