null Beeld

MinaretEildert Mulder

De Chinese huichelarij kent geen grenzen

Eildert Mulder

In nood leer je je vrienden kennen. Dat weet Afghanistan nu ook. Het was mooi wat China deed, afgelopen zondag, in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. In een plechtige ceremonie beloofde ambassadeur Wang Yu dat zijn land een moskee zal bouwen op het terrein van het Afghaanse ministerie van justitie. De Chinezen zullen daar ook twee waterbronnen aanboren. De gulheid kent geen grenzen. De huichelarij evenmin.

Voor wat hoort wat. Zo mocht de ambassadeur ‘misverstanden’ over de Oeigoeren ophelderen. Het gaat, zei hij, goed met dat Turkstalige, islamitische en door China heropgevoede volk in Xinjiang. In die regio in het westen van China zijn in de afgelopen jaren moskeeën vooral gesloopt en niet gebouwd. Godshuizen die geluk hebben worden niet platgewalst maar omgevormd tot communistische propagandacentra. Toch is er geen westers land dat evenveel moskeeën heeft als China, pochte de diplomaat uit Peking.

Genocide? Het Oeigoerse volk groeit juist, wist hij. Volgens anderen krijgen steeds minder Oeigoerse vrouwen kinderen, door gedwongen sterilisatie en uit elkaar gerukte huwelijken. Dat kwam bijvoorbeeld naar voren in het Oeigoeren-tribunaal, dit jaar gehouden onder leiding van sir Geoffrey Nice. Hij was aanklager tegen de voormalige Servische president Milosevic in het Joegoslavië-tribunaal. Geen gillende activist dus maar een Britse topjurist.

Concentratiekampen

Wang Yu had het niet over de ict-terreur in Xinjiang, waarbij de algoritme-zwendel van de Nederlandse Belastingdienst verbleekt tot een nietige pekelzonde. Ook zweeg hij over de concentratiekampen, pardon, centra voor beroepsopleidingen, waarin miljoenen mensen zaten of nog zitten opgesloten.

Met de atheïstische Chinese religiehaters knikkeren de Taliban, in eigen ogen vromer dan God zelf, nu gezellig op het schoolplein van de wereldpolitiek. Er hebben Oeigoeren samen met de Taliban gevochten tegen de Navo. Geen wonder dat zulke strijders zich verraden voelen en soms overlopen naar IS. De Taliban fleurden de bijeenkomst in Kaboel op met prettige berichten over de Afghaanse vrouwen. Die hebben het prima. Vast even prima als de Oeigoeren in Xinjiang. En verder ging het over Chinese investeringen in Afghanistan.

Een Chinese moskee dus op het terrein van het Afghaanse ministerie van justitie, in handen van de Taliban, die dus ook bepalen welk soort justitie er voortaan in hun land zal heersen. Het nieuwe bewind kondigde al meteen na de aftocht van de Navo aan weer handen en voeten te zullen kappen. Net als voor 2001, toen Amerika de Taliban verdreef wegens de gastvrijheid die ze hadden geboden aan de keizer van Al-Qaeda, Osama Bin Laden.

Varkens

Er viel zondag in Kaboel te beluisteren dat bergen en rivieren Afghanistan en China met elkaar verbinden. Beide zondaars verbindt vooral hun monumentale mensenverachting en rechtsverkrachting. De Taliban lijken op de varkens in Animal Farm van George Orwell. In die politieke dierenfabel, destijds gericht tegen het stalinisme, verjagen de beesten de boer. De varkens leiden de revolutie. Maar al gauw gedragen ze zich als de nieuwe boeren. Ze doen zaken met het abattoir en tafelen met naburige veehouders.

China had de Taliban nog een ander kerstcadeau kunnen geven: de oudste Chinese vertaling van de Koran. Maar dat zou echt te dol zijn geweest. In oktober verwijderde Apple de app Quran Majeed van zijn appstore voor China, op bevel van Peking. De digitale Chinese Bijbel sneuvelde al eerder.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden