Zorgcentrum

Coronavirus eist 15 doden in joods zorgcentrum Beth Shalom

Beeld ANP

Het joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam is zwaar getroffen door het coronavirus: vijftien bewoners zijn al overleden.

Het coronavirus slaat hard toe in de joodse gemeenschap in Amsterdam. In zorgcentrum Beth Shalom zijn 15 mensen overleden, nog eens 22 bewoners zijn waarschijnlijk met het virus besmet. Een klein aantal van hen is inmiddels aan de beterende hand.

Wolter Knijff is de woordvoerder van Cordaan, de zorgorganisatie waar Beth Shalom onderdeel van uitmaakt. Hij weet niet wat de bron is van de besmettingen in het zorgcentrum. “De eerste persoon met coronaverschijnselen werd eind maart ontdekt. Terugrekenend heeft de eerste besmetting halverwege maart plaatsgevonden, toen de deuren nog openstonden.” Beth Shalom heeft een hechte gemeenschap: in het tehuis worden joodse feestdagen en tradities samen gevierd. Het zorgcentrum heeft 120 verpleeghuisplekken en zestig aanleunwoningen.

Ontmoetingsplek

Een mogelijke verklaring voor het hoge aantal besmettingen is de belangrijke sociale functie van Beth Shalom. Het zorgcentrum is normaal gesproken een ontmoetingsplek voor de joodse gemeenschap, zegt Bart Wallet, historicus en specialist in de geschiedenis van de Joden in Nederland. “Mensen gaan naar Beth Shalom voor koffieochtenden, en voor allerlei cursussen en trainingen. De synagoge van het tehuis wordt veel bezocht door buurtbewoners. Het is relatief druk daardoor, mensen lopen er voortdurend in en uit.” De bewoners van Beth Shalom komen uit heel Nederland, zegt Wallet. “Iedereen heeft daar opa’s en oma’s zitten. De bewoners komen uit de hele breedte van het jodendom: er wonen zeer orthodoxe mensen, maar ook mensen die hun hele leven niets met het jodendom hebben gedaan maar in de laatste fase van hun leven hun wortels opnieuw ontdekken. Het is echt een centraal punt voor de joodse wereld in Nederland.”

Deze week begint Pesach, een belangrijk joods feest. In de joodse gemeenschap zijn initiatieven om via het internetprogramma Zoom samen te komen, vertelt Wallet. “Ik verwacht dat ook allerlei mensen uit Beth Shalom vanuit hun kamers zullen meedoen.”

Lees ook: 

Ultraorthodoxe gemeenschappen hard getroffen door het coronavirus - hoe moet het nu met Pesach?

Over heel de wereld blijken ultraorthodoxe joodse gemeenschappen hard getroffen door het coronavirus. De strenge maatregelen tegen het virus betekenen dat ook Pesach dit jaar anders verloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden