COC aan de minister: Laat de Amerikaanse haatprediker Anderson Nederland niet in

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Amerikaanse dominee Steven Anderson, die homo’s pedofielen en pervers noemt, komt naar Nederland. Het COC vraagt de minister om het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk te volgen. Daar is Anderson de toegang ontzegd.

Maaike van Houten

Het COC, de belangenorganisatie voor de LGBTI-gemeenschap, roept staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van justitie en veiligheid op hem als ongewenst vreemdeling te beschouwen en hem niet toe te laten tot Nederland.

De 37-jarige Steven Anderson, oprichter en voorganger in een Baptistenkerk in Arizona, kondigt in een filmpje aan dat hij op 23 mei Amsterdam aandoet. Hij komt er om te preken en om zieltjes te winnen, zegt hij. Waar hij dat gaat doen maakt hij niet duidelijk, vermoedelijk om te voorkomen dat er ter plekke acties tegen hem worden ondernomen. Het COC heeft de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, ingelicht over zijn komst.

Het COC haalt in de brief aan staatssecretaris Harbers een aantal uitspraken aan van de christelijke haatprediker. Hij zegt dingen als ‘LGBT staat voor mij voor ‘Laat God ze verbranden’. In een reactie op de aanslag op een lhbti-club in het Amerikaanse Orlando zei hij dat ‘het goede nieuws is dat er vijftig pedofielen minder zijn, omdat homoseksuelen walgelijke perverse mensen zijn en pedofielen’.

In een radioprogramma in Botswana riep hij op tot het vermoorden van homoseksuelen. De regering van dat Afrikaanse land zette hem vervolgens het land uit en verklaarde hem tot persona non grata. Zuid-Afrika en Groot-Brittannië weigeren hem de toegang vanwege zijn hatelijke opmerkingen over homoseksualiteit. Anderson is ook een ontkenner van de Holocaust.

Lees ook:

Vertrekkend COC-voorzitter Tanja Ineke legt uit waarom de homo-emancipatie nog niet voltooid is

Het gaat de goede kant op met de emancipatie van lhbti’ers, zegt Tanja Ineke bij haar afscheid als voorzitter van het COC. Maar de vernielde Suit Supply posters en regenboogwetgeving die op zich laat wachten, laat zien dat we er nog niet zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden