Christenvervolging blijft toenemen, al zijn er lichtpuntjes

Kerstavond in Mart Shmoni in Irak. Beeld AFP

De pressie en vervolging waaronder miljoenen christenen leven, neemt niet af. In tegendeel: op meerdere plekken in Azië wordt het klimaat steeds grimmiger. Ook in het Midden-Oosten is rust en vrede nog lang niet teruggekeerd.

Dat constateert de christelijke organisatie Open Doors in de nieuwe editie van haar jaarlijkse ranglijst christenvervolging. Net als in 16 voorgaande edities wordt die aangevoerd door Noord-Korea, waar het belijden van je geloof kan leiden tot verbanning naar een strafkamp en zelfs executie.

De andere plaatsen in de top vijf worden ingenomen door Afghanistan, Somalië, Soedan en Pakistan, waar moslimextremisten onverdraagzaamheid zaaien en geweld zaaien. In India krijgen sommige christenen te maken met oprukkend hindoe-nationalisme, in Sri Lanka is dat boeddhistisch nationalisme. Soms gaat het om geweld, andere keren om discriminatie of sociale uitsluiting.

Er zijn lichtpuntjes, al zijn die soms klein. In Syrië bijvoorbeeld (vorig jaar zesde op de lijst) ligt het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat in gruzelementen en hebben christenen iets meer ruimte voor geloofsbeleving. Stond het land vorig jaar nog op de zesde plaats, nu is het nummer 15. “Dat zit hem vooral in de afname van geweld”, zegt Open Doors-directeur Ruud Kraan desgevraagd. “Zo worden kerken minder vaak aangevallen.” Tegelijk waarschuwt Open Doors in een rapportage ervoor dat je zulke winst niet moet overschatten: “De afname lijkt vooral te komen doordat de meeste kerkgebouwen al eerder verwoest zijn.”

Midden-Oosten blijft vijandig

Irak is ook een plaatsje gezakt, al is daar eveneens steeds veel ‘straffeloosheid en tweederangs behandeling vanuit de overheid’. Elders in het Midden-Oosten heerst nog steeds vijandigheid. Zo wijst de organisatie erop dat moslimextremisten ook in landen als Egypte voet aan de grond proberen te krijgen. De recente aanslagen op kerken getuigen daarvan.

Als gevolg van die animositeit groeit de ondergrondse kerk, meent Kraan. “Zo’n ontwikkeling laat zich moeilijk meten, maar de signalen die we horen uit landen als Noord-Korea, China en Iran zijn heel duidelijk. Neem Iran: daar is in christelijke kring veel aandacht voor bekende martelaren, en dat heeft een zekere aantrekkingskracht. De invloed van satelliet-televisie uit het buitenland moet je ook niet uitvlakken.”

Opmerkelijk is de verbetering die Open Doors ziet in Tanzania. De eind 2015 verkozen president Magufuli heeft daar leiders van radicale islamitische groepen opgepakt en zou zo een veiliger klimaat hebben geschapen voor de christelijke bevolking. Het geweld is afgenomen en de invloed van terreurgroep Al-Shabaab uit Somalië zou zijn afgenomen. Gevolg: Tanzania staat dit jaar niet op de lijst.

Lees ook: Iraakse christenen vieren een Kerstmis van hoop en vrees

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden