Diversiteit

ChristenUnie wil meer katholieke politici

Gert-Jan Segers en Carola Schouten tijdens een congres van de ChristenUnie in Nijkerk.Beeld Jeroen Jumelet, ANP

De van oorsprong protestantse ChristenUnie gaat meer investeren in het werven van katholiek talent. De kandidatenlijst voor de Tweede Kamer telt nu drie katholieken. De hoogste is Bina Chirino. Deze voorzitter van de jongerenorganisatie PerspectieF staat op nummer 14, een onverkiesbare plaats.

“Ik ben blij met mijn plek, als jongere en als katholiek, maar het zou mooi zijn als er meer katholieken boven mij zouden staan. Er is nog een hele weg te gaan”, zegt Chirino aan de vooravond van het congres zaterdag, waarop de lijst wordt vastgesteld.

Chirino voelt zich ‘helemaal thuis’ bij de ChristenUnie, maar ze vindt ook dat ‘katholieke elementen’ meer aandacht moeten krijgen. Ze denkt daarbij aan katholieke sprekers, aan gebeden uit de katholieke traditie, aan katholieke feestdagen. “Het belangrijkste is dat er intern een visie komt hoe we katholieken meer gaan betrekken bij de partij. Daar moet het balletje gaan rollen”, zegt ze.

Katholieke ondervertegenwoordiging

Een nota over dit thema ziet voorzitter Piet Adema nog niet meteen voor zich. Maar hij kondigt wel aan dat de ChristenUnie het werven van talent gaat professionaliseren, en dat de katholieke ondervertegenwoordiging daarbij nadrukkelijk aan de orde komt. Ook wil hij kijken of sfeer en cultuur zo zijn dat katholieken zich er prettig bij voelen. Zo sprak bisschop Gerard de Korte bijvoorbeeld op een congres van de partij.

Katholieken kunnen al meer dan tien jaar lid worden van de ChristenUnie, maar het loopt voor politieke functies geen storm. De partij benaderde zelf diverse mensen, maar zij wilden volgens Adema niet, ook niet als lijstduwer. Voor de kandidatenlijst waren vier van de 140 sollicitanten katholiek, drie zijn er op de lijst gezet. “Dat is 75 procent”, zegt Adema. Ze staan weliswaar allemaal op een onverkiesbare plek, maar Chirino geldt volgens de voorzitter op plaats 14 als aanstormend talent.

Lees ook:

De ChristenUnie stelt waarden boven zetelwinst

De ChristenUnie probeert de achterban te verbreden door er op te wijzen dat de partij meer in huis heeft. Toch blijft de christelijke signatuur leidend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden