Duurzame boodschappen
‘Christenen moeten duurzamer gaan leven’
Christelijke organisaties, waaronder de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, roepen mede-christenen op groener en socialer te gaan leven. Want bij te veel van zijn geloofsgenoten ontbreekt het nog aan duurzaam gedrag, vindt initiatiefnemer Alfred Slomp.
In deze coronatijden hoorde Alfred Slomp wetenschappers, opiniemakers, burgers, zeggen dat dit een kans was om groener uit de crisis te komen. Dat sprak Slomp aan; naast zijn baan als teamleider in het voortgezet speciaal onderwijs is hij oprichter van ‘God in de supermarkt’, een christelijke organisatie die workshops over een duurzame levensstijl geeft bij conferenties, kerken, festivals.
“Maar in de christelijke hoek bleef het erg stil”, merkte Slomp (42), lid van De Klink in Veenendaal, een pionierskerk die is aangesloten bij de Unie van Baptisten. “En toen ben ik een manifest gaan schrijven, waarin we christenen oproepen zich aan te sluiten bij de wave van duurzaamheid die al door het land rolt.”
U spreekt in het manifest, Het Groene Normaal, christenen aan. Ligt er bij hen een speciale verantwoordelijkheid zich groen te gedragen?
“Ja, dat vind ik zeker. Ieder mens zou zich moeten inzetten voor een eerlijke en rechtvaardige wereld, maar christenen hebben hiervoor een moreel ijkpunt, een ethisch kader. God roept ons op voor de aarde te zorgen. In de niet-christelijke wereld wordt daar al hard aan gewerkt, en daar moeten christenen bij aanhaken. Het kan niet zo zijn dat wij bekend staan als tegen abortus, tegen de koopzondag en tegen duurzaamheid. Wij zijn dit aan onze schepper verplicht.”
De theoloog Trees van Montfoort schreef een boek over groene theologie, de voorman van de Protestantse Kerk in Nederland liep mee met de klimaatmars, er is een beweging van groene kerken. Is uw boodschap nog nodig?
“Er is absoluut een groep die hier heel actief mee bezig is. Maar ik weet dat er ook een grote groep is die dit niet op het netvlies heeft staan. Tot mijn schaamte lopen christenen hierin niet voorop. Ik schrik soms van hoe christenen omgaan met de natuur, hoe ze rijkdom waarderen. We worden wel de groene Jezus genoemd, of de nieuwe Tien Geboden, of ons wordt verweten mee te doen met een linkse hobby. Maar als je gelooft dat God de wereld heeft geschapen, waarom zou je dan niet goed voor het milieu zorgen en je daarnaar gedragen?”
In het manifest schrijft u dat de inrichting van de maatschappij moet veranderen. Dat geeft uw oproep een politieke dimensie. De fractie van de ChristenUnie staat op de lijst van ondertekenaars. Bent u voor steun ook bij het CDA geweest?
“Nee. Ik heb geen contacten in het CDA, en duurzaamheid en rechtvaardigheid zijn naar mijn mening niet zo in beeld bij het CDA. Ik zou het niet zo geloofwaardig vinden als zij erbij stonden. We hebben wel contact gezocht met de Linker Wang, de christenen in GroenLinks, maar we hebben nog geen reactie gehad.”
U pleit voor een eenvoudig en waardevol leven, met meer oog voor mensen om ons heen. Wat moeten christenen daarvoor doen en laten bij het boodschappen doen?
“Bij onze workshops zeggen wij nooit zeggen wat iemand moet doen, we houden niet zo van het opgeheven vingertje. Maar we denken wel met mensen na over de vraag wat God ons te zeggen heeft, en hoe dat verbonden is met de natuur. Vanuit die gedachte kunnen we keuzes maken. Onze eerste tip is plantaardiger te gaan eten. Je hoeft niet meteen veganist te worden, maar door minder dierlijke producten te eten, zet je wel een stap. Voorkom ook verspilling en probeer minder spullen te kopen.”
Uw organisatie heet God in de supermarkt. Hoe weet u zo goed wat Hij zou kopen?
“Nee, dat gaan wij niet vertellen, we gaan ook niet zeggen dat Hij wil dat we vegetarisch gaan eten. Maar we weten wel dat Hij een eerlijke en rechtvaardige wereld wil. De keuze is aan ons.”
Lees ook:
‘God heeft een relatie met de hele wereld, niet alleen met mensen’
Kerken doen zondag mee aan de klimaatmars. Een goede zaak, vindt predikant Trees van Montfoort, maar ze mist een theologische onderbouwing.
Met geloof en liefde wil Roel Kuiper de ecologische paniek te lijf
Door de mens centraal te stellen is de wereld in de klimaatcrisis geraakt, stelt oud-senator Roel Kuiper. Het christendom heeft volgens hem alles in zich voor een andere, duurzame levensstijl en politiek.